For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Thursday, July 28, 2011

PANDUAN SENAMAN DAN PEMAKANAN DI BULAN RAMADHAN

Kevin Zahri

1.
Boleh bersenam ketika berpuasa?
Yes bole tetapi ia bergantung kepada bentuk senaman.

2.
Bila boleh bersenam cardio?
Yup bole, especially if you are looking to bakar lemak, senaman cardio 30-45 minit sebelum berbuka adalah sesuai kerana selepas itu, anda dapat mengembalikan tenaga ketika berbuka.

3.
Intensiti senaman pulak?
Well, take it easy la….you are not training untuk performance tetapi untuk pembakaran lemak. Kalau anda berasa pening etc..than stop. Exercising tanpa bekalan air aint easy.

4.
Latihan pemberat (weight training) camane?
Dont do weight training sebelum berbuka. Selepas berbuka its ok.

5.
Kalau buat weight training while fasting?
If you degil jugak and do weight training ketika berpuasa, first of all your body will have no energy for a quality workout dan yang kedua, your body akan memecahkan otot untuk sumber tenaga – so you rugi je!

6.
Untuk berbuka, nak makan apa?
A balanced meal ataupun makanan seimbang. Obviously you should enjoy yourself but makan perlahan-lahan, ia mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk berasa kenyang.

7.
Kurma menggemukkan tak?
I love kurmas but yeah, they are loaded with sugar so dont eat too many. The exact number of calories would depends on the type, size etc.

8.
Will you lose weight during puasa?
Yeah most probably….no matter how much you eat during puasa, most of us will lose weight during puasa.

9.
Imsak nak makan apa?
Depends on how much time you have la. For me, I look for something quick, easy dan makanan yang membekalkan tenaga yang berterusan – complex foods. Jadi saya biasanya makan, wholewheat cereal, susu dan banyak minum air.

10.
I will train during ramadhan?
Yup. Biasanya I’ll stop training to rest etc, tetapi tahun ini saya akan terus workout dan main futsal tetapi not as much la….probably 1-2 kali seminggu.

P/S : Selamat berpuasa semua!~Ika

3 comments:

Unknown said...

Imsak?sahur daa.huhu

Mia-Ina said...

amat menantikan tips mcm ni...tq ika

noradzlina.kamdani said...

ooo
bagusnye info nih...thanx ek ika..nasib baik la awk tlg update apa yg kevin zahri tu pesan utk bln ramadhan

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.