For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Monday, October 20, 2014

Menera benang - kain tenun pahang

Skrg sy dah mula belajar dgn kak yah (kakak ipar) menenun...

Dia ada byk step2 sebelum kain ditenun... buat masa skrg, sy baru belajar dan buat proses menerau benang...

Org Pekan panggil menera benang... huruf U dibelakang dilenyapkan..hahaha

Menerau benang ni ialah proses menggulung benang...dr benang yg kusut masai digulung molek...hehe
Tgk proses ni nampak senang...tp kalau benang terlalu kusut, mmg agak rumit sikit sbb benang akan mudah putus...

Dalam proses menerau ni, kena minimum kan tahap putusnya benang... kalau kerap putus, tak cantiklaa kain nanti...

Gambar kt bawah ni encik suami tolong sy sambungkan benang...dah byk kali dia ajar, tak pass2 jugak...hahaha..kesudahannya,.bila benang putus, "B......TOLONGGG!!!"

dia pun dtg tolong, tp sambil mulut membebel!!!(lihat gambar dibwh) hehehe...

Ohhh yaa... encik suami pun pandai menenun...cuma dia keMALASan...hahaha..


Thursday, October 16, 2014

Current Diet

Dah lama tak cerita pasal my diet... dah lama juga tak naik penimbang...

I admit.. lepas kawen ni, jadual makan mcm celaru sikit...

Husband jenis tak breakfast..so dah terikut dia lunch terus..itu pun kalau dia ada kt rumah or cuti...dlm pkl 12 tghari baru masak nasi for lunch...

Kalau husband kerja...

Kdg2 kite makan..kdg2 tak makan...

Kalau makan pun, makan benda remeh2..biskut la roti la cekodok laa..tak tentu...kalau rajin, masak mee goreng ke nasi goreng ke utk diri sendiri...

Petang baru masak dinner... masak nasi n lauk... after maghrib makan...
Oleh kerana siang tak makan, malam memang menambah2 laaa nasi...

Huhu.. need to change my habit... tgklaa mcm mana nanti..rasa mcm nak mulakan atkins je..hehehehe

*risau tak pregnant lg...punca? Im obese of course!!

Wednesday, October 15, 2014

Ien Dah Gemuk

Kucing sakit tak mcm org sakit.. kalau org, 2-3 hari dah molek...

Si Ien ni haritu demam.. lepas kena cucuk antibiotik, amek masa seminggu lebih utk dia kembali normal!! Lamakan???

Seminggu lebih ni laa makan minum kena paksa pakai syringe...pastu asyik tidooo aje...berak cair... tak boleh mandi lg-mmg busuk yg amat!!sepanjang minggu dia demam letak dlm cage jee...

Ni dah sihat mmg notty sgt2...makan 4 kali sehari!!

Menu dia dah tukar..dia tak nak makan keropok kucing tu...so, kite just buat bubur n mixkan dgn ikan rebus yg tlh dihancurkan..buat stok utk 3 hari...licin makan...

Pernah try buat wetfood resepi amek dr internet...hareemmm!! Sikit pun tak dijilatnya...sekadar menghidu kemudian blaa gituhh je...

Bagus jugak dia x nak..wetfood resepi google tu ada letak serbuk agar2 tu...ada artificial ingredients..so ien skrg mmg eat clean...good boy!!


Tuesday, October 14, 2014

Kursus Asas Jahitan Manik

Semalam kakak ipar sy, Kak Yah, ajak sy join kursus asas jahit manik di Institut Kemahiran Tenun Pahang Diraja..dekat je dgn rumah MIL...jalan kaki 3 minit jee..naik kereta tak sampai 1 minit...

Organized by Kraftangan Pahang n fully sponsored...takde fees dikenakan..mmg best laa...hehe...

Mereka sediakan:
1. Manik/Beads
2. Alat jahitan
3. Shawl chiffon
4. Makan: breakfast n lunch

Yg dtg dlm 20 org... n cikgu ada 2 org...
Alhamdulillah..dah tahu cara2, mmg senanglaa.. sebelum ni, sy main belasah je jahit manik ni..hehehe

Cikgu ajar pattern2 bunga.. kemudian, dia ajar cara jahit manik kt tepi tudung...


Sunday, October 12, 2014

Seronok Duduk Kampung

Selama 27 tahun 4 bulan duduk di bandar.. atau lebih tepat di tengah2 Selangor dan Kuala Lumpur iaitu Damansara....

Kini hampir 7 bulan duduk di kawasan desa... sungai ada, laut ada...
Lain betul rasanya okehh...

No traffic jem..
No congested people...
No haze (kdg2 ada jugak but not that bad)...
No sound polution...(kalau ada pun setakat bunyi mercun, meriam buluh or cengkerik..hehe)

Sangat tenang...

Seeee... Eyen pun seronok duduk kampung...tiap2 petang mesti lepak depan pintu untuk menikmati angin sepoi2 bahasa n pemandangan yg hijau...


Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK..zukawaii at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.