For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Monday, April 14, 2014

Tema Colour Wedding ku

Hehe.. dah janji lepas majlis sy akan reveal satu per satu...

So mana2 majlis perkahwinan permulaan preparation akan dimulai dgn perbincangan warna tema...

Maka, Warna tema sy ialah Royal Yellow n Royal Blue...

Pemilihan warna dibuat oleh mama.. sy pun terus setuju sbb kombinasi warna ni mmg sgt cantik (bg sy laa)...hehe

Takde masalah berkaitan warna... mujur mama dan sy mempunyai citarasa yg sama... ahaks!!

Friday, April 11, 2014

Lata Jarum, Ulu Dong, Raub, Pahang

First time dgr tempat nama Ulu Dong... kawasannya adalah di daerah Raub, Pahang... tau pun sebab sepupu kahwin dgn org Ulu Dong (suami beliau)...
Sy dan en suami ke sini atas jemputan sepupu... dia kata nak sponsor chalet... so kami pun on je... hehe... kira honeymoon laa kan...hehe
Dekat ulu dong, ada jeram.. namanya Lata Jarum.. tempat ni so virgin... tak ramai org...org2 kampung je yg dtg... kalau ada pun org luar, time cuti sekolah je...
Dari KL ke Ulu Dong dalam 2 jam je... exit Bentong, then ikut jalan ke bandar Raub..dah sampai Bandar Raub, ikut signboard ke Kuala Lipis... jangan terlajak ke Kuala Lipis pulak... on the way tu ada signboard ke Ulu Dong... senang jee..hehe
Air mmg sejuk.. menggigil.. lagi2 kalau mandi pd waktu pagi... perghhh... air ni puncanya air mata air dari atas bukit...bukan air tadahan hujan..thats y suhu dia rendah dan agak jernih...
Kata suami sepupu, dulu lagi sejuk... kalau amek botol Coke dan rendam, 5 minit je air Coke tu dah sejuk..perghh..mcmtu sekali...
Kalau ada kesempatan, bawala anak2 atau family... ada chalet..RM50 je sehari..sgt sesuai buat family day...


Wednesday, April 9, 2014

Resepi Mee Lidi Style Olio Aglio

Bawang besar, bawang putih, cili merah, cili padi (optional) - dicincang
Udang kering - tumbuk
Bahan2 sampingan : ketulan ayam / campuran seafood
Sayur2an (optional)
Mee lidi sepeket
1. Rebus mee lidi... 6 minit - mee keras sikit ala2 spaghetti / 10 minit - mee lembut , mcm bihun..dia mengecut kalau lama direbus... sy prefer 6 minit... sedap sikit..
2. Letak sedikit minyak zaitun..myk biasa pun boleh tp tak berapa sedap..Tumis bahan2 yg dicincang dan udang kering hingga naik bau...
3. Kemudian masukkan bahan2 sampingan hingga masak...
4. Masukkan mee lidi yg dah direbus... kemudian masukkan sayur2an jika ada...gaul rata
5. Agak2 dah kering sikit atau sayur dah masak, dah boleh tutup api dan sedia dihidangkan...




Tuesday, April 8, 2014

First time kenal Mee Lidi

Baru pindah rumah ni.. semua kelengkapan alhamdulillah dah ada.. kecuali peti sejuk...

Tak jadi nak beli sbb ayah suruh amek peti sejuk di Melaka je... so buat sementara ni tahan laa sekejap...

Agak seksa jugak takde peti..nak beli stok makanan basah pun tak boleh..maka tiap2 hari lah kena ke kedai beli ikan/ayam/sayur dll...

Ahad lepas ke kedai dgn encik suami utk beli brg2 kering... then nampak encik suami masukkan sesuatu dalam raga... tgk macam spaghetti tapi bukan..harganya RM1.20 je... tanye encik suami apa kebenda nye tu.. dia pun ckp, "ini lah mee lidi!!"

Hahaha.. kite terpinga sekejap sbb tak penah tgk kan..apatah lagi merasa...

Macam mana nak masak ni?

Encik suami kata rebus je 5 ke 10 minit...kemudian, goreng mcm biasa mcm mee goreng ke kuay teow goreng ke...

Ohhhh gituhhhhh.... hahaha

Convenient jugak mee lidi ni utk kami yg takde peti sejuk ni... satu peket lepas rebus dapat laa 4 pinggan (dua kali tambah suami isteri).. kalau pasta tu, 1 peket tuu seperiuk pulak kan byk nye....

Singgit dua kupang jer beb.. kalau pasta 4 hengget lima puluh sen... huhuhuiii..

petang tu jugak masak mee lidi... sedap jugak...takde rase kapur pun.. ala2 rasa pasta pun ade jugak...lepas ni nak try dgn kuah bolognese...agak2 ngam tak? Hehe

Tunggu ade peti baru buat bolognese...

Pagi td pun ade buat jugak mee lidi..tapi goreng style olio aglio... mmg ngam!! Sedap sgt2!! Nanti kite share resipi yee...

Monday, April 7, 2014

Akhirnya.... 220314

Alhamdulillah... syukur syukur ya Allah...
Dah 2 minggu tukar title Puan.. hari ni baru berkesempatan menulis sepatah dua kata.. cewahhh
Alhamdulillah,  majlis berjalan dgn lancar... baik di Melaka (kampung ku) mahupun di Pahang (bertandang)..
Cuma ada beberapa kejadian laa yg buat kite tak senang duduk... nanti kite akan ceritakan satu per satu... haha...
Insyaallah, sekarang ada masa free laa sikit..sbb dah jadi housewife kan...kui kui kui...

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK..zukawaii at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.