JAMU SERI PEMIKAT

JAMU SERI PEMIKAT
Untuk order, whatsapp Ika 012-2604959

Thursday, August 12, 2010

Kelebihan Berbuka Puasa dengan Kurma

PEPATAH Arab ada menyebut, rumah bagi segala penyakit itu adalah perut. Ini bermakna, jika kita dapat menjaga perut atau mengawal apa kita makan, kita dapat mencegah diri daripada banyak penyakit.

Sehubungan itu, bukanlah sesuatu yang pelik, apabila banyak nas agama yang membincangkan tentang faedah kesihatan yang diperoleh daripada amalan berpuasa.

Antara hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Puasa itu adalah perisai. Iaitu puasa adalah pemelihara dan penghalang daripada segala penyakit yang menimpa tubuh badan.

Amalan berpuasa seperti yang disyariatkan agama bukan sebagai satu ibadah. Sebaliknya, untuk menjaga kesihatan dan meningkatkan daya tahan.

Bagaimanapun, ada segelintir di kalangan kita selepas berbuka akan makan beberapa kali selepas itu. Tidak kurang yang menjamu selera di luar rumah selepas berbuka.

Selesai bersembahyang tarawih, ada juga yang menyambung makan. Trend seumpama ini mungkin tidak begitu popular di kalangan kita. Tetapi tidak di kalangan masyarakat Arab.

Trend menjamu selera secara terus-menerus sehingga waktu sahur ini telah menjadi sebahagian daripada kehidupan mereka.

Ini kerana, di hampir kebanyakan negara Arab, mereka menjadikan malam hari di bulan puasa seolah-olah waktu tengah hari mereka. Kebiasaannya, mereka akan berjaga sepanjang malam sehingga waktu sahur dan tidur pada waktu tengah hari.

Bagaimanapun, seorang ulama besar zaman silam, Ibn Qaiyyim al-Jauziyyah, melalui kitab at-Tib an-Nabawi, merumuskan kaedah kesihatan yang diamalkan oleh Rasulullah sejak lebih 14 kurun yang lalu.

Amalan yang baik ialah makan sedikit saja waktu berbuka puasa. Kemudian tunaikan solat maghrib. Selepas solat maghrib baru makan malam. Itulah amalan yang baik dengan ajaran Islam dan kesihatan.

Rasulullah menganjurkan kita agar berbuka puasa dengan kurma. Mungkin masih ramai tidak mengetahui mengapa kurma sering kali disebut sebagai manisan paling sesuai ketika berbuka puasa.

Selain kandungan kalorinya yang tinggi, ia juga mudah dihadamkan ketika berbuka puasa.

Namun, khasiat yang lebih istimewa yang mungkin tidak disedari ialah ia mampu merendahkan risiko serangan angin ahmar.

Kandungan karbohidratnya yang tinggi membolehkannya memberi tenaga yang tinggi.

Malah, kandungan tenaga yang dimiliki kurma menandingi antara keluarga besar buah-buahan.

Pada masa yang sama, ia juga mengandungi zat gizi penting bagi fungsi tubuh iaitu kalium khusus untuk kebaikan jantung dan pembuluh darah.

Galian ini berfungsi untuk membetulkan denyutan jantung, mengaktifkan pengecutan otot-otot dan mengatur tekanan darah.

Paling menakjubkan, ada kajian mendedahkan makanan yang tinggi kandungan kaliumnya mampu merendahkan risiko serangan angin ahmar.

Gula yang terkandung dalam kurma mudah diserap dalam tubuh tanpa perlu melalui proses yang panjang. Atas sebab itulah, kurma dianggap sebagai buah yang paling ideal untuk hidangan berbuka puasa atau sahur.

Selain itu, kurma diketahui mengandungi pelbagai vitamin penting lain seperti vitamin A, tiamin, riboflavin, niasin, zat besi, vitamin B, asam nikotinat, serat dan bermacam-macam lagi.

Dalam setiap 100 gram kurma kering, terkandung vitamin A 50 IU, tiamin 0.09mg, ribofalvin 0.10mg, niasin, 2.20mg, serta kalium 666mg. Zat-zat gizi ini berfungsi membantu memberi tenaga, menjaga kulit, saraf agar sentiasa sihat.

Kurma juga mengandungi banyak garam galian lain seperti magnesium, potasium dan kalsium. Mineral-mineral ini sangat diperlukan tubuh. Serat kurma misalnya, dapat melancar dan mengaktifkan fungsi usus sekali gus memudahkan pembuangan air besar.

Sejenis bahan yang dikenali sebagai potuchsin seakan-akan hormon ini mampu melancarkan aliran darah dalam rahim dan mencegah pendarahan rahim.

Sehubungan itu, kita seharusnya memakan buah kurma bukan hanya pada bulan puasa sahaja. Kurma baik dijadikan pembasuh mulut selepas makan atau menggantikan makanan ringan yang rata-rata mengandungi karbohidrat, garam, lemak dan gula berlebihan yang boleh membawa pelbagai jenis penyakit.

Tip berbuka dan bersahur yang berkesan:

- Berbuka dengan buah atau air

- Tunaikan solat maghrib terlebih dahulu bagi memberi peluang perut menghadamkan makanan

- Kurangkan makanan yang berminyak, berempah dan pedas

- Kurangkan kadar makanan dari biasa

- Elakkan minum air sambil makan. Makan secara perlahan-lahan.

Elakkan:

- Makan terlalu banyak ketika bersahur

- Makan makanan yang pedas atau berempah

- Makan terlalu banyak daging terutama kepada mereka yang menghidap batu karang, gout dan alahan

- Mengulangi makan sepanjang malam

- Kurang minum air pada malam hari atau lebih minum air semasa makan

- Tidur selepas kenyang makan

- Merokok.

No comments:

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.