For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Thursday, April 15, 2010

Cabaran Berdiet

"There is no secret to success.. its always about hardwork.. hardwork.. and hardwork.."



Aku rasa semua orang gemuk pernah berusaha untuk berdiet. Tapi mungkin ada yang tak berjaya. Ada yang menyalahkan cara, ada yang berhenti di tengah jalan. Ni ada nasihat dari Jillian Michaels (trainer biggest loser).

Avoid Dangerous Situations
The key to success on any fitness program is having a game plan for every situation that might throw you off course. It isn't brain surgery — it's common sense. Think of yourself as being on a mission: If you take the time to think ahead, you can come up with ways to combat every situation. Here are a few surefire strategies:
Go through your kitchen and throw out all the junk food and processed garbage immediately. (Hey, you can't eat it if it's not there!) Don't buy these foods anymore — just eliminate them from your kitchen entirely. Even if you have to put up with a little whining from the kids or your spouse, they're better off not eating that crap (tell them I said so!). Reacquaint yourself with your local supermarket, find the healthy sections, and try to avoid the foods that make you feel powerless.
If you run into trouble at the office, make an effort to avoid the high-voltage areas. If there is a vending machine in the kitchen or if the cafeteria features frightfully fattening foods, stay away from these places. Bring healthy snacks and meals from home to stash in your desk. Do whatever you can to steer clear of anything that might throw you off course and hamper your success
Pada aku, ape jua cara berdiet mesti berjaya. Carbo diet, protein diet, jamu, herbal-life, hydroxy-cut, puasa, excercise, lipo six, tak makan nasi, 10 days soup diet, egg only diet, chitosan, melilea goldleaf. Tapi punca kegagalan biasanya apabila kita tewas pada cabaran. Cabaran yang paling susah sekali pada aku ialah .. hati..

ya.. aku mengaku aku ialah seorang push over. bila orang suruh itu, aku buat. orang suruh ini, aku buat. itulah paling susah sekali untuk aku. sebab tu aku tak selesa dalam situasi aku ada kat tempat orang. cukup takut bila terpaksa lukakan hati orang kalau dia suruh wat apapa especially makan. kalau boleh aku akan cuba elak situasi tersebut.

tapi cukup terluka jugak hati aku bila orang gelakkan usaha aku nak gi work out. kena perli... tahan je telinga.. ayat2 macam.. alaa.. dah abes makan ni jogging la 10 round taman.. pedih je..

sebab tu la dalam duration aku menurunkan berat badan kaw2 dulu (and maybe sekarang), aku banyak menyendiri.

aku rasa kepada pembaca baik yang dah kahwin atau belum, mestila cabaran paling susah ialah hati spouse. yelah, kenkadang bini masak, kenkadang dia plak ajak makan.. padahal dia yang kata kita dah gemuk ke apa.

tapi ada sikit view yang korang kena ubah sikit kat sini. dalam soal rupa paras/ kesihatan cemni kena jadi hati kering sikit. after all yang gemuk or nak mampus sebab obesiti bukan orang keliling kau, kau jugak. yang kolestrol tinggi pun kau jugak. so lantaklah orang nak kata apa kalau kau kena gi gym sabtu malam minggu atau kena gi swimming pagi2 weekend.

kesimpulannya, drive untuk kau jadi kurus tu mesti kena kuat gila. pastu boleh la tackle masalah remeh temeh macam takde masa nak work out, makanan healthy mahal. Ni ada sket tips la dari aku untuk makanan. Try le mana tau..

Sup Sayur.
Tumis bawang (putih, merah) ngan air secawan n setitik minyak.
Bubuh halia banyak (khasiat halia ni google la sendiri), kayu manis sbtg, lada itam sket
Letak sachet sup bunjut
Agak dah naik bau tu tuang air 5-6 cawan
Bubuh la sayur apa nak bubuh. (kalau aku suka broccoli, and kobis bunga)
Hantam je, janji sayur. Jangan gi bubuh kambing plak. tu dah beat the purpose

Oh,
Sambal kicap jangan di lupa

So untuk dua hari yang lepas:

Khamis
Bfast: Roti bakar ngan scramble egg
Lunch: Curi makan goreng pisang cek lah seketul .. haha
Dinner: Apple Hijau 2bijik (hampir makan spaghetti.. seb baik CoffeeBean tutup hehe..)

Workout
-Jalan kaki dari tempat jem gi Pertama Complex pastu patah balik ke Capital Square
-Threadmill 10 minit
-Sit up 30

Jumaat
Bfast: Sup Sayur
Lunch: tembikai laichi (takde gula), chipster perasa bbq, air yoghurt
Dinner: Sup Sayur lagi, ngan fresh oren

Workout
-Swimming stgh jam
-Threadmill 25 min (7 x 30 sec dash)
-Bicep & Back
- Sit up 100

Esok, cabaran besar bermula untuk aku. Kena gi hotel ada workshop. Makan mesti buffet. Harap-harap aku boleh pegang kata sendiri.

Oleh : Redza Yusoff

5 comments:

Sharinginfoz said...

memang betul hardwork sangat penting dalam apa-apa jua benda yang kita lakukan...

Ain Nak Kurus said...

betol betol..semuanya kena ada kenyakinan.. tapi alhamdulilah suami menyokong saya.. jadi isu kena paksa makan tu..apa2 pon teruskan berusaha..chaiyok chaiyok

ieda said...

salam dik .. dah lama akak x mai sini ..windu lah

ermm sabar2 dik .. apa jua dugaan kita kena harungi .. sbb yg menerimanya kita , takut kita x mampu lagi di perli2 mcm tuh ..
buat dono jerk .. teruskan udaha mu .. insyaallah akan membuahkan hasil .. :)

ameer said...

yup.. they all people out there never know what we doing.. they just know kritik2 jer... but sperti yg dikatakan hati 2 kne kental.. biar la org nk ckp pe.. janji aku kurus pas ni.. n aku x de gune pon duit sesen pon dari org yg dok kutuk2 aku time aku gmuk dulu...( lps geram kejap) jd pd yg nk kurus 2... ingat hati niat 2... smoga kita sama2 menjadi insan yang sihat.. agama, rohani dan jasmani..

Anonymous said...

salam... hi! jumpa link blog ni drp rmh kak gerau gebang sana nun... tertarik sbb sy pun pernah rasa apa yg awak rasa... usaha yg sgt murni! keep up the good works! insyaAllah... di mana ada kemahuan, di situ ada penurunan! sy amalkan program diet sendiri tanpa sebrg bantuan ubat pelansingan etc... just jaga mkn n exercise! Alhamdulillah dh berjaya trnkan lbh 30kg dlm masa lbh krg sethn... berat asal dulu 86kg, ahad lps timbang alhamdulillah... 53kg... tp mmg kena betul2 kuat semangat! Mulut org mmg susah nak tutup. kalu ble seal je dgn plaster kan senang! drp pengalaman sendiri, masa gemuk dulu mmg confirm la org dok ngata, tp dh kurus ni pun org dok perli2 jugak! what can i say... we can't please everyone... just follow ur instinct dear...insyaAllah penurunan itu bukan sesuatu yg mustahil! ~FMS~

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.