For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Friday, December 31, 2010

Petua Nak Mula dan Rajin Bersenam

salam semua..

ni ade tips dari sy..
berkenaan mcm mane nak mula bersenam setelah bertahun2 lame meninggalkannya atau tak pernah bersenam..
juge tips nak rajin bersenam..hehe..

tips ni sebenarnye utk sy juge..sbb sy dah lame tak bersenam..
membership gym dah tamat tempoh...nak bersenam kat padang pula, al maklumlah skrg musim hujan...(boleh dikatekan cume alasan jer tuu..)

tips dan petua ni hasil pengalaman sendiri dan juga hasil borak bicara kakak angkat sy yg tersayang yg baru saje dapat sijil instructor aerobik..tahniah kak surya!!

***
Bagaimana Nak Mula Bersenam dan Rajin Bersenam??

CARI KAWAN!!!

wuhuuuu...aset terpenting utk menguatkan azam disebalik bergumbira..tentulah kawan!!!
ajak seberape ramai kawan anda utk bersenam bersame...bile ade kawan, anda tidak akan kebosanan...anda takkan terase lame utk bersenam..sebaliknye anda enjoy!!
even utk bersenam gune dvd pun, lebih baik cari kawan utk buat bersame..kalu tak, tak sampai seminggu anda akan berhenti buat kerana kebosanan!!jangan rajin je beli dvd aerobik tapi malas nak buat!!(sy lah tuu..)

ehhhhhhh kejap!!!kawan ni tak semestinye kawan..maksud sy ialah teman..bermakna, anda boleh ajak suami atau isteri anda, anak2 anda ke, sedare mare ke utk bersenam bersame anda...lagi best kan kalu kaum keluarga bersenam bersame??hehe...

misalnye kalu ade alat atau mesin bersenam dirumah..katekanlah ade satu je alat tuuu..so, anda ragu2 mcmane nak ajak kawan...ape kate anda gilir2 dgn dia..suruh teman anda perhatikan anda semasa anda menggunakan alat bersenam tuu...suruh dia sorak bagi kata2 semangat semasa anda sedang berlari di atas treadmill misalnyee..hehe...

Bersenam di taman rekreasi..

jika anda bersendirian, pastikan tempat anda bersenam tuu ialah di tempat pusat bersenam di mane ramai orang bersenam...misalnya, jgnlah anda jog di taman yg lebih menjadi tumpuan kapel berdating, bukan tempat org berjoging...bila anda lihat semua orang sedang bersenam, anda akan rase lebih bersemangat utk bersenam...lagipun, tempat2 pusat bersenam ni ade kemudahan alatan bersenam...anda boleh gunakan secara percuma..


Bersenam di tempat yg best dan bertukar2.
.

cari tempat bersenam yg best..yg ade kolam ke air terjun ke, taman mini ke, berhutan ke..jangan statik pada satu tempat sahaja..sebaliknya, bertukar2 lah ke tempat2 yg lain...

Bertukar2 lah aktiviti bersenam..


janganlah hari2 jog jer...jangan lah hari2 gune dvd aerobik yg same jer..tukar2 aktiviti boleh???lagi berkesan kalu anda bersenam dgn bermain game seperti bermain badminton atau main kejar2 ice n fire...hahaha..lebih menyeronokkan bukan??disamping dapat keluar peluh...sekali sekala cubalah aktiviti lain...skipping ke...berbasikal ke...swimming ke...lompat katak ke..hahaha

Enjoy Your Workout!!

jgn rase tertekan bile bersenam..sila rase enjoy...seronokkan diri..lapangkan diri...anda takkan rase lambatnye mase berlalu ketika work out..percayalah...

Rajin Membaca

gune kan internet utk mencari aktiviti bersenam yg pelbagai...bile ade ilmu, kite akan lebih semangat utk melakukan sesuatu kerana KITA TAHU...jangan belajar cara senaman sahaja sebaliknya belajar bagaimana fungsi senaman itu dan apakah kesan pada tubuh badan kite =)

***
insyaALLAH, pasti boleh punye...cubalah..

ok..ade sebarang cadangan atau tambahan tak??sila comment dibawah.sgt dialu2kan okeh...mekaceh..

No comments:

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.