JAMU SERI PEMIKAT

JAMU SERI PEMIKAT
Untuk order, whatsapp Ika 012-2604959

Thursday, July 9, 2009

Psoriasis dan Minyak Kelapa Dara

Salam semua...

hmm, sebenarnye entry ni dah lame sy rancang nak buat...cume mase tak mengizinkan..

Anda pernah tak dengar penyakit psoriasis?
Mungkin ramai yg tidak tahu dan tidak sedar akan hadirnya penyakit ni..
Kecuali bagi penghidapnya...dan sy adalah salah seorang penghidapnya.. =)

namun, syukur alhamdulillah, sy bukan di tahap athritis psoriasis..iaitu, jenis psoriasis sy tidak sehingga attack tulang dan sendi....kalu tak, naseb kite same laa kak mia...huhu

secara ringkasnya, psoriasis ni adalah salah satu penyakit kulit yang tidak berjangkit kerana bukan disebabkan oleh bakteria, kulat atau virus..tetapi ianya adalah penyakit keturunan..inherited disease..

Dibawah sy sertakan link untuk bacaan anda...sy tak pandai nak olah...takut salah sampaikan maklumat plak...nak details lagi, leh laa google sendiri ekk...

Psoriasis Dewasa


Motif sy wujudkan entry ni adalah untuk share penawar penyakit psoriasis ni buat para penghidap sekalian...sy dah tak ambil ubat dr hospital (PPUM)..anda bayangkanlah, doktor bagi stok ubat utk 3 bulan tapi tak baik2...saket jiwa...ubatnye bukan satu dua jenis...tapi 4-5 jenis...pil lain, ubat sapu lain, ubat basuh kulit lain, syampoo lagi....fiuhhhhh...kalu berkesan takpe gak...ni hampehhhh tul....seb baik dapat gerenti letter dr Uni...ngee hee hee....

***

sy tak sedar psl penyakit ni..sbb mule2 rupenye dia attack kulit kepala sy...rupenye selame ni sy tertipu...sy ingat kepala sy ni penuh ngan kelemumur...tapi penah wujud kemusykilan pada diri..nape kelumumur org lain halus2 mcm serbuk??sy punye plak berkeping2?dari kecik sebenarnye masalah kulit kepala ni...cume anggapan sy ianya adalah kelemumur...yg sedihnye mama asyik ckp sy tak syampoo rambut...padahal hari2 sy syampoo rambut...mama kate sy tak jage kebersihan rambut laaa apelaaa...padahal sebut jer jenama syampoo ape yg sy tak tonyoh kat rambut...semua dah cube..sume same je, tak berubah pun...tonyoh ngan limau kasturi pon slalu..cuci ngan santan laa...sapu minyak zaitun laaa...fiuhhh...lelah....tak jadi ape pun...

sampailah satu ketika semasa sy di asasi..keadaan kulit kepala sy bertambah teruk...lebih memalukan apabila kulit kepala belah luar (hair line), merah2 mcm udang terbakar...kadang2 berkuping...sy jadi bertambah pelik...ade ke kelemumur tumbuh kat hair line kepala, kat atas dahi??lame2 merebak ke seluruh badan...tapi kat badan, dia appear as tompok2 melecet (lesion)...bile panas, gatal teramat sangat...Allah swt jelaaa yg tahu perasaan sy...

mase tuuuu sy senyapkan lagi...takut nak btau parents n gi doctor...al-maklumlah, pasal hal2 kulit ni mcm sensitip sket...sy takut di cop pengotor...hahaha..

satu mase, pecah gak pekung, hehe...mama nampak mase sy tengah berkemban lepas mandi...dia menjerit terkejut...lantas terus pakse sy ke PPUM...menci gi PPUM...3 jam nak kene tunggu dptkan rawatan...

akhirnye, doctor sahkan sy penghidap Psoriasis...
pebende laaaa tuuu...
balik sy trus google...
owwwwh, akhirnye baru tahu penyakit ini...hehe..
alhamdulillah, takdelaa sampai membawa maut, wlupun penyakit ini disebut juge sebagai barah kulit...
takleh stress and tension2 rupenyeee...tuu yg naik satu badan tuuu sbb tertekan...hahaha...

GEJALA PSORIASIS


orang sekeliling slalu tegur sy..."suke gigit kuku eyhhhhh..." padahal???hahaha...malas nak terangkan kat org...sy mengiya aje kannn...kuku sy tak pernah panjang....sebelum tahu penyakit ni, pelik gak nape kuku sy tak secantek org lain....tapi kuku sy takde laa seburuk kuku di atas...ni gambar contoh aje...lebih kurang camtuu laaa...hehehe...tapi putih lg...kui3....

merah menyala mcm kulit udang....ni gejala bile tengah panas...mase ni mula laa tergaru2 and rase menggelenyar...tak selesa betul....seksaaa, nauzubillah....


mcm ni laa kulit kepala sy mase dlu...skrg alhamdulillah dah kembali normal...sy ingat kelumumur...rupenyee bukan..menatang lain plak gamaknye...hehe..rambut pon rosak, kering semacam jer...."kelemumur" yg besar2 tuu rupenye kuping penyakit ni laaa....

sy google lagi cari penawar...
at last, sy jumpe fakta mengatekan minyak kelapa dara adalah penawar psoriasis...
pada mulenye, sy cuba minyak kelapa dara keluaran HPA...
alhamdulillah, semakin surut and reda lesion di kulit...
tapi yg tak bestnye, bile sy stop beli kejap sbb masalah kewangan, lesion kulit naik balik, jadi lagi banyak n teruk!!hampehhh tul....

akhirnye, sy jumpe company yg jual produk berasaskan minyak kelapa dara...
penah dengar tak BIOASLI??

sy makan kapsul dia je, sbb sy tak lalu nak minum minyak kelapa dara pure...sbb berbau...wekk!!

alhamdulillah, bukan makin surut je, tapi masalah kulit kepala dah totally hilang 100%...syukur sgt2...lesion kat badan dah takde...cume ade tinggal beberape bekas keputehan2 jer...sy penah try test stop makan 2 bulan, alhamdulillah tak jadi ape2pun...

ayah terkejut tengok hair line dah tak jadi mcm dulu...dia dah tak bising2 dah suruh pi hospital...sekali jer sy jumpe doctor..hahaha...

ade losyen untuk sapu gak...tapi sy penah beli sekali jer, astu dah tak pakai..sbb kulit dah ok...dah tak berkuping lagi...sy penah beli tonik rambut bioasli gak...kan kulit kepala sy agak teruk...pakai seminggu jer, terus kuping2 dah takde...astu sy dah tak continue pakai...selebihnye nenek sy yg kebas bawa balik kampung...dia kate skrg ni dah tak jumpe org jual minyak rambut kelapa...almaklumlaaa org2 tua ni suke pakai minyak kelapa kat rambut...teringat dulu mase sy kecik2, nenek kejar sy satu rumah sbb nak letak minyak kelapa kat rambut sy...mase tuuu sy terjangkit kutu dr sape tah...sy benci sgt bau minyak kelapa...nenek kejar sy sambil jerit2..lawak gile...ngee hee hee...

***

anyway, kalu anda perasan di laman web sabun mior mengatekan sabun ni leh sembuhkan psoriasis...hmm, mintak ampun laaa, statement ni tak betul...sy dah try letak sabun mior kat tempat2 berkuping...masalah lain timbul iaitu kulit sy jadi bertambah kering dan retak lantas berdarah!!buat penghidap psoriasis, tolonglaa jangan pakai sabun mior kat tempat bermasalah..pakai kat muka je, cukup hokay...

oklaaa..panjang lak melalut...buat penghidap psoriasis atau kawan2 anda penghidap psoriasis, sy suggest kan try produk bioasli...InsyaALLAH...nak beli ngan ika tanpa jadi ahli Bioasli pon boleh...hanye untuk pembace Diari XXL sahaja ika bagi harga ahli...hehe...

kalu ade kwn penghidap psoriasis, tolong inform kat dorg ehhhh...sharing is caring...penyakit ni sangat tak selesaa, hopefully bukan setakat ika, org2 yg senasib ngan ika pun akan sembuh cepat2...insyaALLAH...

Leh visit ika nye BioAsli blog : http://darabiz.blogspot.com

9 comments:

Mia-Ina said...

hm...sebenarnya itu yg nk share dgn semua yg bertanya apa penyakit mia? hm, ika pn dh tunjuk hasilnya..tq for ur gd info

berminat gak nk cuba pe yg ika cuba..kte berusaha, tuhan menentukan

akak jd same mcm ika di kulit kepala. Now kak mia amik ubat sapu di pkar swasta je yg berkesan. Tp, kena sbr byk2..akak rs jk betul adik ika kata pil td membantu, ok gak.

Tp, utk makan pil...akak kena gak resolousi dgn doktor psoriatic arthritis kerna penyakit ni ada kaitan dgn sendi..kebiasaannya kata doktor baru2 ni mana2 pesakit psoriasis bkl alami sakit sendi ni ..bezanya, teruk @ tdk je..kesannya x dijangka...smeoga adik ika kuat smgt.....dulu pn kak same mcm ika...tp, kesan sendi tu mkn ketara. Mgkn benar kata mak akak. Dulu ms kecik2 akak x lama hisap susu ibu...jd kurang kalsium ..apath g akak byk x suke susu tepung dll..ni kata my mom....

Kini, di saat sakit...x le setruk gmbr ika tunjuk2..cuma di kpala same as ur pic...ia jd mcm2 jika x kesah kan ubat sapu yg doc bg...tp x kn smpai kahwin ..nk jd cam2,..

boleh emelkan pd akak maklumat lanjut ttg ubat tu di mia_azarina@yahoo.com

tq ieka & pd semua yg sentiasa menyokong

Zulaikha said...

slm kak mia...eh?akak nye psoriatic athritis ke??bukan aritu akak kate athritis jenis lain ke??huhu..

yeke doc ckp mcm tu??ika bace kat internet takde plak kate will lead to athritis..dia cume ade byk jenis2 nyeee...nau'zubillah, minta dijauhkan laahh...

yupp, psoriasis ni puncanye ialah dr imun sistem...tak dpt dinafikan mmg pertahanan badan ika kurang...aritu penah kene rubella mase wabak kat UM..padahal mase sekolah, ika dah inject rubella dah...

pasal susu, ika pun kurang minum susu..sebab tak suke..lagi2 susu tepung..same laa kite kak...mama pun ckp ika stop minum susu awal...

pasal ingat nak kawen laaa, ika usahakan sendiri...
malu wooo ngan bakal suami...hehe..
nanti dorg ingat kurap ape tah yg menyinggah kat kulit kte...sabar jelaa byk2...

nanti ika email akak k...insyaALLAH...

Faizah_Haris said...

salam kenal....saya pun dlm proses turunkan berat badan....leh la kite geng ya...

Mia-Ina said...

salam ika...hm, akak ni pengidap psoriasis...ika kena percaya kerana hasil dr psoriasis la..bkl ada psoriatic arthritis...so, sblm ika jd teruk..pastikan ika jg diri elok2...mmg doktor dh nshtkan jd berat bdn...agr x skt sendi..Ni yg ika perlu wat...akak mia dh normal weight..syukur. makan ..elakkan daging..1 g dik, nk cegahnya kte kena elakkan aircond & selalu minum susu, amik vitamin yg berkait minyak ikan kod, lbhkan ikan....dan akak pn doakan ika x le jd mcm akak...mgkn d entry terbaru akak..mia akn dpt seomething...wait for ur emel ika..

setiap sesuatu penyakit hrs diusahakan....kdg2 ubat yg kte cuba ikut pd pesakit gak...jika ok.okla....hope so..dh x larat sapu dik...nk makan pil je..kdg2 ni yg give up...ble xde ubat pil...

Mia-Ina said...

hm...malu dgn bkl suami?
ntahla ika...akak pn berusaha wp sejk dh tunang ni. Tp, rs rendah diri bertambah sjk ada psoriatic arthritis ni...ble ika rs apa akak rs..pasti ika fhm. Mcm2 yg akak piki smpai 1 thp dok piki...aku ni ok ke x klu pregnant t...asyikhrp ubat je.........huhu

nur sobrina said...

salam ika :)

sy pun ada psoriasis.. dari masa kecik lagi tau.. masa skolah rendah.. skolah menengah.. sampai skrg dah umur nk masuk 25thn pun masih kene lagi... only a psoriasis patient wud know how hard it feels kan?

email me the info boleh? i NEED this.. :(

sobbykurus@gmail.com

-sobby-

Zulaikha said...

Faizah : salam faizah...welcome to the club!!hehe..

Mia-Ina : kak mia...ika tetibe rase takowt laak..adoih...ika kadang2 mmg lutut cepat sakit...exspecially mase solat...tp ika rase sbb ika gemuk...tp skrg sejak dah fit sikit, alhamdulillah kurang sket..

Sobby : huhu..ade gak geng..isk3..ok2, ill email ASAP...seryesly mmg sgt suffer..exspecially bile org salah anggap n ingat penyakit ni adalah berjangkit...

rinie said...

Salam ika......nak tau gak pasal pil tuh.....my tunang pun alami penyakit tuh gak cuma takla seserius sgt but sama condition....pakai ubat doktor ilang la....tak pakai nek balik....emailkan kat rini tau.....hehhehe...azarin_84@hotmail.com

pinky2802 said...

salam kak ika..wani jge tlah mnghdap psoriasis..mle2 wani sme cam kak ika..ingtkn klemumur..tp.....wani kne 2 mse drjah 6..ble msuk form 4,wani kne alergik yg bgi2 truk skali..slps alergik dh reda cket,naek bntik2 mrah kt tgn..mle2 wani ingt 2 skit biase jew..tp lme2 ia semkin merebak hngga ke sluruh bdan n doktor sahkn wani mnghdap psoriasis..ble dpat taw 2 rse sdih sgt2 coz doktor kte pyakit nie xleh smbuh..mse 2 hnya Allah jew r yg taw btape kcewanye aty ini..bgaimne wani nk mngharungi hr yg mndatg dgn pyakit niey..?huwm..skunk dh 2 thun wani dptkn ubt drp hospital pkar kulit..tp ble dh bce psal kak ika,tringan jgk nk cbe produk bioasli..coz wani nk smbuh n jalani hdup selesa cam owg lain..coz bgitu x selesa ngan keadaan yg brkuping2 d sluruh bdan n kepala..hrap kak ika sudi mmbntu wani..pape,kak ika e-mel wani ek..waniey_pinky2802@yahoo.com..leh kongsi2 sal psoriasis nie coz nk lbih taw sal pnyakit nieyh..pd kak mia,bgaimne keadaan akak skunk..?hrap tbah ek..wani hrap psoriasis yg wani hdapi nie xkn mnjd truk cam kak mia..

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.