For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Friday, June 26, 2009

Progression 5



salam sume...dah lame tak updet..
mase tak mengizinkan...lebih2 lagi lepas ni..mungkin seminggu sekali jer sy hapdet...uhuk3...

hmm, sempena TBL..tiap2 minggu kene timbang..alhamdulillah berat sy consistently turun...sekejap byk skejap sikit..oklaa tuu kan..asalkan turun kan..hehe...

setelah lebih 7 bulan sy berdiet dan berusaha nak turunkan berat badan, sy dapati senaman merupekan elemen paling penting dlm usaha nak reduce weight ni...

ape yg sy dapati ialah, first, exercise buat sy kurang makan...skrg ni, perut sy ni seolah2 dah jadi kecik...tak yah dah buat pembedahan ikat perut laa staple perut laaa..hehe..bukan nak bangga diri ke ape, tapi ni kenyataan...sy prasan skrg ni sy tak leh nak abeskan snack plate KFC...seketul ayam mesti kene bawak balik...kalu dulu, dinner plate yg 3 ketul ayam tuuu licin sy makan...tambah lagi ngan cheezy wedges, hhabes sy makan...but now, sy dah tak mampu dah...seketul ayam je sy leh telan...bun tak makan...and cheezy wedges, sy larat amik seketul jer...huhu...
kalu dulu makan nasi mesti bertambah, skrg ni setengah pinggan nasi dah cukup mengenyangkan...

2ndly, exercise buat sy consistently poo poo tiap2 pagi...dulu masyaALLAH, nak poo poo sehari pun jgn haraplaaa...

3rdly, exercise petang2 buat sy tak makan dinner...balik jer dah letih...sengal2 badan dan kaki, terus rase tak mo makan...naik bilik terus tido...dan yg bestnyee buat sleeping cycle sy sangat teratur...kalu dulu, kul 2-3pagi tak tido lagi...skarang ni, kul 11.00 mlm mata dah pedih..

4thly, percaya laaa, anda makan byk mane pun, kalu anda jog atau bersenam tiap2 hari, berat anda tetap akan turun...percayalaaaahhh...

dan yg paling penting dan semua org tahu, exercise wat badan kite cergas dan bertenaga...yg best buat badan kite rase ringan jer...best wooo...

jadikan senaman as habit kite atau gaya hidup kite...ni laa mase kite nak fun ngan kawan2 atau menikmati pemandangan indah ketika jog di mane2 teman atau cuci mata tengok mamat2 ade 6 pax (haha!!) atau yg paling best skali ialah release tension dan meredakan segala ketegangan badan kite...

***

knp sy ttibe membebel ckp psl senaman ni??heh heh heh...
sebenarnye last week, tiap2 hari sy jog dan bersenam...
makan lak tibai jer ape2 yg sy nak makan tp dlm kuantiti yg sikit laaa...
result nya adalah sy turun dua point lima kilo....

sejak badan dah terase ringan ni, rajen laa plak berjogging...
dah bosan kat gym, sy gi taman kiara kat TTDI...
dah bosan kat kiara, gi taman tasik kat amcorpmall...
dah bosan kat amcorpmall, jog plak kat central park bandar utama (depan OU new wing)..
byk2 taman dah pi, tak teringin nak jog kat taman dekat kwsan perumahan sy..alasannya ialah malu ngan jiran2...padahal boleh jimat duit minyak tuuuu...ngee hee hee hee..

teringin nak jog kat taman layang2 kepong...tempat org main2 layang2...macam masyuk jer sbb kawasannye berangin n lake dia sangat besar, cantik gak pemandangan...

sempena TBL pulak...water-challenge bg sy tiada masalah bg sy sbb sy kuat minum air masak!!!haaaaaaaa...lagi satu petua nak cepat turun berat badan, tolong laaa jangan minum air yg bergulaaa...sy kureng ngan air bergulaa sbb buat tekak sy lagi bertambah2 haus....sy hanye minum kopi radix n air cokolat execelarate jer...itupun, lepas minum, sy akan bilas balik tekak sy ngan air masak 2 cawan baru lega...kalu tak, rase kerongkong ni mcm melekat2...

tp sy dah langgar syarat TBL berkenaan nasi...sy dah blasah sushi entah bape ketul minggu lepas...banyak gakk sy belasah...hehe...makan gak nasi sepinggan lauk masakah minang...memang kecur air liur...ikan patin masok lemok dan sambal belacan...gile heaven!!lauk kampung kegemaran sy.....



8 comments:

The Biggest Loser Team said...

phew..keep it up gal..

Mia-Ina said...

x kisah kemana pn..asal wat je senaman tu..br ada umph..chaiyo adik ieka

Mey Mey said...

very informative ika.. TQ :D
lepas ni leh la makan byk skit
tp workout..klu xturun bleh salahkan
ika..hehehe...

ikan patin masak tempoyak sedap gak tau...
Kecur air liur..blup blup!
letakler gambar recent ;)
tgk ckit..

Ibu Aqil-Aqilah said...

salam adik ika.. cayalah.. suka tengok usaha ika.. kak ani x kuat sangat la... jap turun jap naik.. yg byk naik jer. hu.hu...

Aimi A.Z said...

Wah bestnye dah turun banyak. Saye ni tak turun2.. Huhuuhuhu....

Zulaikha said...

tenkiu semuaaaa...
sejak menjak ni tak sempat nak layan comments...

pliz, exercise is very2 important...
amik 15min paling minimum,time utk bersenam..

kalu malu nak jog or brisk walk kat luar rumah, silalah buat mcm kak zel...beli cd aerobik and buat kat rumah hari2...

Mak Doyah said...

Chaiyook Ika....memang bagus workout hari2 kan...jadikan exercise ni sebagai habit kita....sekarang kan mak doyah pun suka jogging ngan kayuh beskal dari buat aerobik, sebab buat sorang2 boring la..biar kayuh beskal, mak doyah pun tgh cuba untuk exercise hari at least 20 minit, melainkan kalau puasa, sebab badan rasa cergas sikit....condrates ika, dah pecahkan angka 100 kg tu...kalau consistent macam ni, raya nanti boleh la sampai 70 kg..

geraugebang said...

Bravoo, bravoo, saluteee lee, kak gerau pun nak ikut la,(tahan lama ke)boleh la boleh. 2 kali lebih baik. Exercise nya lah, kalau makan berat 2 kali? ranap!

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.