For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Sunday, June 7, 2009

Tak Lalu Makan vs Emosi

salam u ol..

smpena TBL, sy tak pernah lagi hapdet menu..
sbenarnye sepanjang minggu ni sy tak berapa nak makan sgt...
masalah kehidupan yg melanda, kali ni tahap kronik...haha..
buat julung2 kalinya, time depress sy tak makan...


tak dpt dinafikan, ke'depress'an itu berpunca dr sedikit rase kebencian pada diri sendiri...
kali ni depression yg lain...bukan sebarang depress...

almost a week tak makan dinner...
thats y turun byk gak laa dlm seminggu...
even tak exercise...

anda mesti terkejut ape yg sy makan tadi (6 Jun 2009)

Breakfast
1. a sach of excelerade drink

Lunch
1. a cup of hazelnut white coffee (old town)
2. a quarter of ham & cheez polo bun ( '' )

Dinner
-mama masak spagh...makan secubit spagh and satu senduk kuah (pecah rekod makan sikit yg amat, fave food ni mane bleh makan sikit...) dah makan, tetibe rase benci ngan diri sndiri, at last sy jolok tekak, muntah semua balik...
-last2, telan 2 biji VCO jer and minum air dua cawan besar...

kalu hari2 mcmni, alamatnye mmg selim melim ngan jayanye..
tapi confom tak sehat...

tadi timbang, jarum tuu mcm cecah tepat2 ke angka 100...
tergezut giler, tapi mcm tak caye jer takut penimbang rosak...
esok kene timbang kat gym...huhu

last week menu mcm ni laa...brekpes minum excelerade ajeee...mkn roti sapu butter jer for lunch...n dinner tak makan...
tak exercise sbb dah mule rase punggung ni berat a.k.a malas...

i dont feel like to eat...im a bit depress and kecewa ngan diri sendiri...rase tak gune...macam2 lah rase...

psssst, frens, pliz help me!! lecture me ke bebel ke kutuk ke...suke ati laaa...janji i dengar okies...

thank u...

kiss in advance, muahh!!


5 comments:

ieda said...

salam dik

ermm memang , kalau tahap malas tuu dah tinggi .. nak makan punn tersampuk .. tapi dik .. jgn amalkan x makan langsung ...
sbb tubuh badan kita bertindak dan proses dari apa yg kita makan ...
kalau dgn hl pulak .. kena makan sbb kalau x makan HL x dpt bertindak balas dan bukan makin kurus tp berat x akan turun ... asid banyak ..
ermm jgn langsung x makan nasi .. makan kena seimbang dan lebihkan buah2an ...

semuga kita sihat dgn cara pemakanan yg sihat ..
insyaallah

Mia-Ina said...

wat adik ika,

jgn menyeksa diri dik...Ingat allah selalu.Ble hati x tenang, mr lah kte sama2 mendekatkan diri dgn bacaan quran & ingat pd allah. Tiap ujian ada hikmahnya..Nape adik rs benci pd diri sndri lak? x baik tau...speatutnya adik bangga kerana saat ni adik begitu kuat smgt....apa taknya.Akak rs smgt tu ada dlm diri ika...Nah, sekarang ika berjaya capai target kan..Terkadang ika, kerana terlalu memikirkan jiwa kte yg resah...ia melemahkan diri kte...Kuatkanjiwa ini dik...kerana di luar sn...smbil memuhsabahkan dri..adik dpt lihat reality hidup yg lbh mencabar....

Akak sendiri yg sakit hanya bertahn disebbakn ubat nipun...membina smgt. Jika xde kekuatan diri...mgkn kte akan terjun ke tempat yg salah...MMg org cko kte hanya tahu merintih...Tp,x salah jk adik luahkan di sini...ia 1 luahan positif.sekurang2nya adik tlh berkongsi..telah melepaskan 1 bebanan dihati..tul tak?

Fikir2kan pe kata akak tu ika..senyum selalu....pasti adik ika berjaya ya

Mey Mey said...

http://motipersepsi.blogspot.com/2009/06/jangan-bersedih.html

HariHaz said...

you are sooooooo not allowed to korek-korek your throat just to throw up what you ate!!

jangan seksa diri tau ika.
what are friends for? ada masalah, cakap la beb. kalau taknak aku sweettalk ngan ko, cakap je. hahaha~
macam mana pun rupa kau, kau adalah the sweetest girl i've ever known, regardless of your weight.
carry on your good work ika! think positive!

and the best girl is the girl with the biggest heart. so love yourself first.

Zulaikha said...

ieda : time kaseh kak ieda...bile laa ika leh jadi warga HL ni...hehe..x tahu laa nape..bile nak makan jer, terase mcm diri ni x layak nak makan lagi...uhuk3..

mia-ina : time kaseh kak mia...terharu ika..isk3...hehe..diz past few weeks i really feel so bad...benci dgn persepsi manusia, suka judge org yg badan besar ni...ika rase hina sgt kak..alhmdulillah, skrg ni ika betul2 tgh kumpulkan kekuatan...terima kaseh kak mia...ika akan ikut pesan kak mia...

mey mey : thank u gal...sy ade buku tuuu...sy beli yg hardcover punye...sbb sy tahu, buku tuu bukan untuk dibace untuk sekali...tetapi utk berulang2 kali selame sy maseh hidup...tak dpt dinafikan, buku tuu mmg amat2 membantu...

harihaz : zach, i wish u were here!!i miss my frens...i miss my gud old days!!wif u and other frens...thanx gal...ko wat aku sebak jerk..hehe..tetibe teringat aku ngan ko guling2 atas katil, ketawa mcm sakai, tiap2 kali masuk bilik aku mesti ko naik atas penimbang aku...hahaha...

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.