For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Sunday, January 9, 2011

Petua Elak Makan Nasi

ohh yeahh...entri kali ni diilhamkan oleh diri sendiri...
bukan copy n paste dari site or blog org lain tawww...ahaks!
diilhamkan berdasarkan pengalaman sy sendiri yg dah lebih 4 bulan jarang makan nasi..
seminggu sekali jer pekene nasi...

entri ni tak laa bermaksud nak ajar anda semua tak makan nasi..
cuma untuk makluman buat sesiapa yg nak try diet dgn tak amik nasi je...

tak dapat dinafikan, dua tiga hari pertama tanpa nasi agak menyeksakan..tapi bile dah 3-4 minggu, percayelaa anda akan jadi biasa dengan nya...dan badan pun terase lebih ringan..wee...

pesanan sy, janganlaah elak terus...seminggu sekali ke seminggu dua kali ke atau seminggu 3 kali ke, ok jer...atau kalu tak tahan sangat first two month, makan nasi sekali sehari jer...

pada pandangan sy, diet elak nasi ni amatlaaa sesuai untuk golongan yg morbid obes mcm sy ni...firstly, obviously laa berat turun ngan cepat...and secondly, ia merupekan pemangkin atau bahase pasarnye start engine utk berdiet...

Petua 1 :
Saya tanamkan perasaan negatif pada nasi..haha..untuk bahasa kasar nye, sy bayangkan nasi tuu macam "maggots" (ulat sampah yg putih tuuu..)...so, bile dah bayang, paham2 jelaa kan...ade rase mual, geli nak makan dan sebagainye..haha..ni yg buat sy tabah dan kuat tidak ambil nasi...petua ni mmg agak kejam..tp nak control nafsu makan ni terpaksalah kann...ekeke..

Petua 2 :
Di rumah, orang yg selalu masak nasi ialah sy...untuk elak sy makan nasi, sy masak cukup2 utk family sy...sy tak kire diri sy...so, masa nak makan tuu, sy cedok dlu nasi untuk mama and ayah and sorang adik sy...bile nak cedok ke pinggan sy, sy tengok nasi tuuu tinggal sikit...bile dah tengok tinggal sikit, sy takut lak tak cukup kalu family sy nak tambah...so, akhirnye, sy tak makan nasi...
Kesimpulannye, bile masak nasi tuuu, masak cukup2 untuk org yg nak makan nasi...yg duk bujang tuuu, lagi laaa senang...jangan beli rice cooker...hahahaha...

Petua 3 :
Ganti laa nasi ngan roti...
roti cecah lauk mak masak, ni yg sy selalu buat...hehe..
tapi kalu tak nak bosan, tukar2 laa jenis roti..jangan laa roti gardenia kosong tuu jer...
beli laaa roti panjang peranchis ke (sedap cecah ngan sup), roti siput peranchis ker, roti oats ke...roti kismis ke..roti arab ker..roti nan ker..macam2 laa...hehe..
sedap jer...sape kate tak sedap...ekeke..

***

tu jelaa yg sy nak kongsi...sekarang ni kalu tengok nasi putih dah tak heran dah...tapi kalu hulur nasi briyani or nasi minyak, tergugat iman sikit laaa..ahaks!!

Anda ade tak tips atau petua lain untuk elak makan nasi??Kalu ade, kongsi laa ngan kami...

p/s : berite gumbire!!!hahaha...tersipu2 tersenyum sampai sekarang...dah ade orang tegur nampak slim dahhhh....woow, I LIKE!!sy call my long lost friend nye mum mintak no. hp my friend ni...mummy dia kate nampak sy drive tapi sy tak nampak beliau pun...
mummy dia yg tegur,
"ambooooiii, dah slim ehhh..." dan sy blush2 gituuu...kikiki..

ni yg semangat nak usaha berlipat-ganda ni...
Chaiyok2!!

Chaiyok untuk anda juge!!

2 comments:

wawa pucca said...

mula2 mmg susah
pastu boleh aje tak makan nasi

kecuali ada nafsu yg kuat
ehee

Ibu Aqil-Aqilah said...

yes.. betul2.. Kak Ani dah try.. baju dah longgar ni... nak try pakai baju saix 44 - 46 lak ni.. asyik pakai baju 48 above jer...

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.