For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Friday, April 17, 2009

Adakah Gemuk Itu Hina..

Tersentuh sy apabila membaca luahan hati Azhar Ahmad dalam site nye...

2 November 2006 Masihi 09 Syawal 1427 Hijrah

Hari nih, aku banyak melahu. Aku surf internet. Main game internet. Sukati mak bapak aku jer, aku main internet yang UTM provide untuk pembelajaran!. Apapun, aku biol gagal untuk siapkan walau sepicing research paper pong. Mood oh mood, dimanakah kao!

Aku search internet, dan aku jumpa banyak website yang menarik. Apapun, hari nih, aku terjumpa web yang mengangkat self esteem orang yang berbadan gergasi seperti aku. Aku bukanlah chubby. Bagi aku istilah chubby tu sesuai untuk orang yang cute. Di mana, tingginya rendang2, sedap dipeluk macam teddy bear, dan comey.

Aku tak sama langsung. Aku tinggi - 175 cm, muka garang, dan bertulang besar. Bukankah aku gergasi yang dah pupus? Entahlah.

Laman web tersebut berjaya membuatkan aku rasa selesa dengan keadaan aku. Bukan sekali dua aku cuba kuruskan badan. Banyak kali. Diet, pil, segala macam benda aku test. Ala2 chimpanzee atau tikus makmal plak aku nih. Jadi bahan ujian. Berangan, toksah kiralah. Berangan nak jadi badan toughla, maskulin lah, ataupun metro seksual man. Sebelum aku baca web tu, aku menganggap, diriku umpama debu2 yang banyak di jalan. Orang tak pedulipun…

Apapun, walaupun aku gemuk, aku sangat menjaga kesihatan aku. Migrain tu aku tak tao nak buat camne. Sejak umur aku 23 tahun, aku check setiap bulan, tekanan darah aku dan kencing manis. Korunk ada buat? Mungkin korunk kurus, dan beranggapan penyakit2 tu gagal hinggap. Dr di US mencadangkan, seawal umur 20 tahun, rutin pemeriksaan kesihatan perlulah di kerapkan. Agar tidak menyesal di hari tua. Ingatlah, penyakit tu datang bila2 masa jerrr. Aku bukan hangin, tapi ingatkan je.

Apapun, ketensian aku, dengan kadar kolesterol yang gagal dicerna oleh pemeringkatan dua kali Seri Murni ini, bertitik tolak dari keadaan sekeliling aku. Aku tak salahkan keadaan, tapi itu adalah hakikat. Jadi tak mustahillah, org kurus boleh kena Anoreksia, dan orang gemuk boleh kena Bulimia ataupu Obes. Apa aku melalut nehhh. Antara contoh yang menyebabkan aku mengalami tekanan perasaan adalah pandangan serong orang. Antara yang aku ingat adalah..

“Ehh, kau larat panjat gunung ke? Tak jadi tanah runtuh ker nanti?

Aku gelak, tapi dalam hati aku sedih. Walopon aku badan cam king kong, aku ada sijil Jurulatih Rekreasi Luar Fasa I -IV taw.

“Kitaorang nak gi swimming pool. Ko tak yah ikut lah, nanti banjir plak kat situ”

Disambut oleh gelak beramai-ramai.

“Makhluk perut! Makhluk Perut!”

Seorang budak UTM panggil kat kafe. kuat2. Orang semua pandang aku…

“Ko tak yah lah pegi pasaraya beli baju, Bukan ada saiz pun”

Hampeh betul.

Apapun, kemuncak kepada kesedihan aku ialah pada kenduri tunang adik aku. Aku ada cerita pasal sorang orang tua yang tak cukup di ajar. Aku tgh makan, lapar. Dari pagi aku tak makan, pukul 3 petang barulah aku dapat rehat, masa proses penyediaan masakan kenduri.

“Kau boleh makan duduk bersila tak? Tak terlekat perut ke?”

Aku senyap, pasal dia orang tua.

“Baka mana lah ngko ni, arwah tok engkau dulu tak lah besar macam GAJAH”

Aku ketap gigi.

“Nanti kau boleh kahwin ke? Tak lepas nak dapat zuriat nanti”

Aku dah takde selera makan.

“Aku tengok ngko nih macam ada penyakit. ko ada kencing manis dengan darah tinggi kan…”

AKu tarik nafas panjang dan berkata. Tertahan tahan.

“Pakcik, walopon badan saya macam nih, tapi takdela penyakit macam pakcik, sampai koma hari tuh”

Aku bangun dan blah. pakcik tu senyap.

Pemarah kah aku, bilamana aku keluarkan perkataan camtu? Kecilkah hati aku, bilamana aku termakan kata2 orang? Rendah sangatkah keyakinan aku, sampai setiap perkataan orang aku simpan? Buruk sangatkah aku, sampai layak diguli-gulikan? Hina sangatkah menjadi orang gemuk?

Dan aku pilih satu lagu untuk self esteem aku dan korunk. Jangan pikr macam2. Jangan pandang video clip, pandanglah liriknya yang penuh semangat itu!

Artist: Christina Aguilera
Song: Beautiful

Spoken:
Don’t look at me

Every day is so wonderful
And suddenly, i saw debris
Now and then, I get insecure
From all the pain, I’m so ashamed

I am beautiful no matter what they say
Words can’t bring me down
I am beautiful in every single way
Yes, words can’t bring me down
So don’t you bring me down today

To all your friends, you’re delirious
So consumed in all your doom
Trying hard to fill the emptiness
The piece is gone left the puzzle undone
That’s the way it is

You are beautiful no matter what they say
Words can’t bring you down
You are beautiful in every single way
Yes, words can’t bring you down
Don’t you bring me down today…

No matter what we do
(no matter what we do)
No matter what they say
(no matter what they say)
When the sun is shining through
Then the clouds won’t stay

And everywhere we go
(everywhere we go)
The sun won’t always shine
(sun won’t always shine)
But tomorrow will find a way
All the other times

’cause we are beautiful no matter what they say
Yes, words won’t bring us down, oh no
We are beautiful in every single way
Yes, words can’t bring us down
Don’t you bring me down today

Don’t you bring me down today
Don’t you bring me down today


Beautiful - Christina Aguilera

Sebenarnya, aku nak kuruskan badan, tapi aku tak ada kekuatan. Dimanakah kekuatanku itu?

4 comments:

Missy_Reen said...

huhuhu..Ika..biasa la bile kite camnie..

Yg akak tensen tu bile kita tak kaco idup org tapi dok sibuk..especially makcik2 mulut laser.. dok Kelate nie lagi la pasal species org saiz XXXL ni jrg di jumpai...so akak mmg glamer la..

tapi akak dah umur 30 nie dah jadi tepu dah..hohoho. tue yg membesar ngan jayanya tu. Tapi nawaitu nak kurus bukan la pasal tak larat dengar kutukan tapi semata2 nak sihat...sebelum kena penyakit org2 kaya. :) Be Happy

Zulaikha said...

betul2...
ika pon tak kuasa nak layan orang..
tapi selalunye kalu org perli ika senyumm jer..
and at times kalu "sengal" ika datang, ika akan sambung kan perli orang itu dalam nada lawak...
tapi dlm hati, hanya ALLAH SWT jer yg tahu..

hehe..xpela..kte tak leh nak tutup mulut orang..
kalu dapat tutup pun, kte tak leh ubah persepsi dorg terhadap org2 XXL ni...
ape yg bleh kte ubah ialah diri kte, betul tak kak reen??

yesss..be happy alwayz!!

tenkiu cekguu reen..
hug + kisses
hehe..
^_~

Anonymous said...

aku dulu gemuk. mmg lumrah kene kutuk. pastu ak diet n kurus, ramai lak org minat aku.bukan perasan tp kenyataan. entahla gemuk ni mcm masalah je bg orang lain. wlpn ak dh kurus, ak tak kutuk kwn ak yang gemuk coz ak tau mcmana rasa kene kutuk. heheheh.

Anonymous said...

salam... sabar itu separuh drp iman... antara kata2 org yg sy masih ingat masa gemuk dulu... masa tgh amik mknn...buffet... ade la sorg hamba Allah ni... sambil tgk pinggan sy dia ckp..."hmmm... org lain jaga badan tp korang ni jaga perut!" padehal dlm pinggan tu xde la byk mana pun foodnye... kalu nak diingatkn byk lagi kata2 sinis yg menyentuh hati masa bdn besar dulu... telan je... takpe, moga ape yg diorg ckp tu ade ganjaran drp Allah... isyaAllah... ~FMS~

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.