JAMU SERI PEMIKAT

JAMU SERI PEMIKAT
Untuk order, whatsapp Ika 012-2604959

Monday, December 29, 2008

Tentang Penulis

Serba sedikit tentang saya..

Nama penuh saya, Siti Zulaikha Binti Kamarudin..sy tak rase sy perlu malu utk expose diri sy pada public.Sy patut rase malu bile program sy tidak berjaya.

Saya lahir di Kuala Lumpur pada 29 September 1986 dan kini berusia 22 tahun 3 bulan.Belum bekerja dan masih menuntut di tahun akhir di sebuah IPTA.Anak sulung dari 5 orang adik-beradik.Tinggal bersame2 dgn family di Damansara.

Sejak kecil lagi sy mmg berbadan besar.Cume skrg ni semakin membesar dan susah dikawal apabila sy stop aktiviti berenang.Dulu, hampir setiap minggu parents sy bawa sy ke Pusat Renang Kelana Jaya(skrg dah takde..dah tutup lame dah..)utk beriadah.Sejak pusat renang tuu tutup, mmg dah tak pi swimming dah..swim pon bile pi bercuti mase cuti skolah jer ataupun swim kat Kiara Park TTDI (condo yg ade swimming pool milik kwn ayah sy)...tapi, lepas sy baligh, timbul perasaan malu utk berpakaian renang dan malu utk berenang, seolah2 bogel dikhalayak ramai..hahahaha..dan pade waktu itu sy stop berenang 100%..

tapi pd waktu tu, sy ade alternatif lain utk membakar lemak..sy leh dikategorikan sbg lasak dan tomboi,krn pd waktu tuu sy dan adik lelaki sy je, yg 3 adik prmpuan lagi blum lahir.kemane saje adik lelaki sy pegi, sy akan ikut.waktu tuu berbasikal..pegi taman permainan, round satu taman perumahan, gi rumah kawan2, mcm2 laaa...pendek kate semua tempat kat kwsn TTDI tuu kami dah redah dgn basikal..mase tuu duk kat TTDI, sy 5-6 tahun...

aktiviti menjadi semakin rancak bile sy sekeluarga berpindah ke bandar baru sg buloh..almaklumlaa, kat situ mmglaa rumah teres, tapi suasana nye mcm kampung.kalu petang2, mesti bising ngan riuh rendah kwn2 sepermainan...ape je yg sy x buat?smuanye sy buat..panjang pokok, main kat longkang(konon2 pancing ikan), naik basikal keliling taman (fasa A)...dah moden sikit, pakai rollerblade keliling taman.haha..seronoknye time "larat" dulu...hee heee...

tuu dulu..skrg dah pindah damansara..persekitaran die agak lain sikit..almaklumlah kat tgh bdr moden..nak gi taman sebelah lorong pon parents dah tak bg lepas..takowt kne culik katenye..sedangkan kat sg buloh, sy bebas bergerak..dan mase tuu baru darjah 1, BAYANGKAN!!dok sg.buloh setahun jer, then baru pindah damansara..

sy kat damansara ni mmg hidup dalam rumah je..kalu nak main ngan adik pon smpai kat pagar rumah jer..tu pon diperhatikan oleh parents..dan mungkin ini penyebab bdn sy semakin lame smakin naik, krn kurang pembakaran lemak..huhu..

sehingga sy form 5, mmg badan sy besar..dlm sekolah tu, budak perempuan paling besar, sy lah..Sementara tunggu SPM, sy bekerja sementara di MPH One Utama..mase ni mmg sy lost weight sgt byk..mane taknye, 2 bulan sy bkeje..tido melebihi makan..hehe..kmudian, sy ke keje jalan..byk tuu lemak dibakar...

berat sy continuous turun bile sy masuk Pusat Asasi UM..mane tak lost weight, tetiap hari bejalan ke kelas..dalam 15min perjalanan dr hostel ke dewan kuliah..baju mase form 1 sy leh pakai mase tuu, BAYANGKAAAAN!!

Tapi syg, asasi setahun jer..kalu 3 tahun, mesti sy dah capai BMI yg ideal tanpa sy sedari...huhu..

lepas setahun, smntare dpt twrn degree sy sambung keje kat MPH tempat yg same..mase ni trun laa gak..seronok mase ni sbb sume jenis shirt sy dah leh pakai...pd mase tuu, sy sgt suke pakai shirt drp blouse..

mase first year n second year, sy dok hostel..so, berat bdn still leh manage..tapi skrg ni dah final year, sy dok rumah plak..mmg habeslaa..skrg naik balik...almaklumlah mak masak sedap..

so, dr ape yg anda bace diatas, anda prasan tak, sy lost weight bukan kerane usaha sy utk menurunkan berat badan ttp kerane aktiviti kehidupan yg perlu sy jalani??tetapi kali ini, berlainan pula..kali ini sy mmg betul2 nak berusaha utk mnurunkan berat badan untuk mencapai level BMI yg normal..

InsyaALLAH..

Sekarang berat sy 120kg dan tinggi sy 163cm...

Anda bagaimane??
Janganla malu cerita kesah anda pada sy..
Same2 kite membantu yeee..

9 comments:

Anonymous said...

Kami mendoakan hasrat ika untuk mencapai berat bdan yg ideal

Minumlah jus diet mate 5 atau pi la london weight mngmnt

Munib

Ribbon Clown said...

Salam,

Stumbled on your blog during my blog hopping.

I'm in the mid of losing weight also and very excited to hear your weight loss program..and I blog about losing weight, healthy eating and exercising...

Yes, let's do this together!!

kok oda said...

salam

seronok baca orang yang boleh expose pasal diri sendiri macam awak buat. sangat inspired dengan awak :) saya ni baru sekarang boleh nak mengaku berat berapa kat orang lain. but that's a start, for me.

good luck with losing more weight eh ika. eh to the both of us la :D

mama yatiess said...

salam,

dok jalan2 terjumpe blog awak ni..suke sgt baca..

i ni mcm u juga berat asyik turun naik..i'm so into health & weight mgmt...

masa zaman sekolah until habis U berat 48kg je..start keje pernah naik smpai 60kg..then i start control makan and exercise almost everyday..then berat maintain at 53kg..

but after gave birth to 1st dotter on may 2010, berat tak turun2 kat 64kg..uhuhuh..control mkn ker, exercise ker..camtu gak..

so, hope hear more from u..at least sedapkan hati membaca bahawa ade harapan lg nk kurus..

naseffa said...

Akak pun sama mcm awak.Semua saiz akak pernah rasa. Bila gemuk,mmg kita akan rasa rendah diri dan bila kita kurus, kita akan rasa lebih confident.Akak ada buat blog jugak tulis sbb knp akak nak kurus.Sambil2 tulis boleh maintain motivasi nak kuruskan badan... www.obesitisifar.blogspot.com

Anonymous said...

teruskan usaha awak tu...nanti leh jenjalan+mkn keny rogers ek...

Siti said...

Salam zulaikha,

Akak kagum dengan usaha ika tuk menguruskan badan...insyaAllah usaha yang berterusan tu akan mendapat hasil seperti yg diimpikan.

Btw, akak salah seorang agen Premium Beautiful corset. Kalau ika berminat untuk mengetahui ttg corset ni which dh banyak testimonials for people yg downsize n uograde the health lifestyle, please let me know k. InsyaAllah who knows, corset ni mungkin antara jalan tuk ika kurus jugak kan?

Anyway..bleh checkout kat blog akak ttg corset ni n a few of the testimonials k
http://inspirationbeautiful.blogspot.com

Good luck my dear

Salam ukhwah,
Kak siti

Linda said...

Salam Zulaikha...

Saya pun tumpang gembira sbb skrg nih ramai rakyat Malaysia dah mula nak mengubah ke arah hidup yang lebih sihat.

Bkn senang nak turun berat badan kecuali jika ikut cara yang betul & tanpa mengabaikan khasiat2 yg diperlukan tubuh.

Saya dah berjaya turunkan 4 kg dlm masa tak sampai sebulan.
Bkn tuh jer, masalah resdung saya pun dah makin hilang.
Apa yg sy buat?
Ganti 2 meal dgn makanan seimbang & protein.
Yang bestnya masih boleh mkn nasik w/pun berdiet.
Diet lah secara sihat.


Apa yg perlu kita amalkan?
Senang jer...ganti dengan makanan seimbang...

Mana nak dapat makanan seimbang?
Cuba tgk kat web bwh nih...

http://nutrisihat-alami.blogspot.com/2011/10/saya-dah-cuba-tapi-masih-tak-berjaya.html

Anonymous said...

just want to say..saya dulu berat 117 kg,rasa sangat susah...saya dah give up dengan gemuk dan diet sehingga berat skarang mencapai 82 kg dan masih meneruskan diet yang seimbang.klu saya boleh anda tentu boleh buat juga.yang penting kurangkan makan 500 kalori sehari dan senaman 300 kalori sehari

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.