For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Tuesday, December 30, 2008

Kenapa kena kurus?

1. Kesihatan
Ni laa antara sebab utama..mcm2 penyakit senang kene bile dah gemuk ni..setakat ni, alhamdulillah, sy xde penyakit ape2...hmm, mmglaa sbb muda lagi...kemudian hari kite x tau kan...nanti sy akan wat research risiko penyakit2 obesiti ni...sy akan muatkan dlm blog ni supaye kite beringat...sy paling takot penyakit kencing manis..tak tau laa knp..mungkin sbb pak lang sy telah dipotong kaki nye krn kencing manis..ni yg membuatkan sy fobia...

2. Keyakinan diri
Sy pasti kebykn dr kite mengalami masalah ini..terutame sekali apabila berhadapan dengan orang ramai...perasaan rendah diri, malu utk berhadapan dgn public sbb byk kekurangan fizikal dlm diri kite..betul x?mase zaman persekolahan dulu, sy sgt pasif.pergaulan sy terbatas dgn kwn perempuan jer...kwn2 lelaki sy jarang bertegur sapa, berborak...even dgn cousin sy sendiri yg satu sekolah dgn sy pon sy tak tegur!!!malu menguasai diri sy amat teruk sekali mase zaman persekolahan.sy ingat lg mase form 1, sy diamanahkan oleh cikgu utk membace sajak pada hari kemerdekaan..sy pon sbnrnye berminat nak naik ke pentas berhadapan dgn org ramai sbb sy tak pnh lakukan..mase tuu sy teringin nak wat.tapi sumting bad happen, naik jer pentas, nak bace sajak, suara sy tak keluar!!!kaki menggeletar, sy hilang keyakinan diri oleh kerane ade budak yg sorak "gemuk" by the time sy naik atas pentas...terus sy blank, hilang terus ape yg sy hafal n sy turun pentas trus meluru ke toilet n menanges!!!sedih rasenyeee...tapi, alhamdulillah, self-esteem sy boosted up bile sy ke kelas jati diri mase asasi..ade sorg faci ni suke lecture sy n bg sy semangat..time kelas, die slalu panggil sy utk present or tanye pendapat sy...sikit2 keyakinan diri tuu semakin ade n sy dah tak peduli dah ape yg org kate...ni mmg satu masalah..masalah diri, penyakit diri sendiri...kite kene lawan!!

3. Pergerakan terbatas
seperti sy, sy sbnrnye sgt suka ngan aktiviti2 lasak...panjat gunung, jungle tracking, swim(kalu leh nak merentas benua,hahaha), kayak, panjat batu dan mcm2 laaa...tapi sbb badan sy yg besar ni, sy x mampu nak join aktiviti2 mcmtu..sy teringat mase sy gi kem bina negara kat meru selangor..sy suka sgt aktiviti2 kat situ...flying fox sy naik (leh naik sebab kabel bleh tampung berat maximum 2 tan)...abselling, juggle tracking best juge, sy excited sgt...tp yg sedihnye mase jungle tracking, sy byk kali jatuh..mase tuu masuk group by group..so, pergerakan group agak lambat..sy tahu, sylah punca kami lambat bergerak..rase bersalah sgt2 pd mase tu...papepun yg paling sedih bile pakcik faci tak bg sy masuk dlm paya..katenye takot sy tenggelam sbb paya tuu tanah die lembut...padahal die tak tau sy terer berenang!!huhu..sedih kan?tu laaa...ni laa impian sy lepas sy dah kurus nanti...smue aktivit lasak akan sy join...insyaALLAH...hehe..

4. Susah nak bergaya
ni pon terkilan lak sbb terbatas nak bergaya...baju saiz triple XL tak byk jual kat mall..apetah lagi kat pasar malam atau kedai baju yg murah2...sy beli baju slalunye kat Jusco (Scarlett PLUS) dan kalu mak belanja ade laa gak beli kat Ms Read (clothing size american smue stok besar2 tapi mahal gileeee..)slalu nye jusco laa sbb murah sikit..murah2 pon, sehelai baju minimum RM49.00 baru dpt yg elok sikit..lum lg yg lawa2...kirenye, baju utk org2 gemuk ni smuenye agak mahal laa...wlupun ade gak tempat nak beli, tapi potongan baju nye sy agak tak suke sbb baju utk org2 gemuk ni die pendek and melebar..kirenye kalu pakai nmpak punggung, tak tutup punggung...susah sbenarnye nak cari baju yg sesuai utk sy..lantaran, sy tak suke pakai baju yg ade cutting..so, slalunye sy belasah baju kurung jer...hehehe..kasut pon kedai biase mmg takde size sy..terpakse beli kat kedai american sbb size nye seryes mmg besar n design kasut mmg lawa..dan semestinye mahal..RM100.00 je pon buruk jer design atau design lame..kasut sy jenis Clarks..sy ni kirenye agak mampu laa tp mampu pon sbb parents still support sy lg..sy tak tau laa nanti sy dah bekerje sndiri mcmane..adakah sy mampu utk membeli smua pakaian sy dgn harga berganda??size berganda, haruslah harga nye bergande jugak kan??huhu..ini perlu diubah!!

5. Pandang rendah masyarakat
ni mmg tk leh nak diubah..mmg lumrah manusia memandang rendah pd yg bersaiz XXL ni..terutamenye kaum lelaki..kite tak leh ubah persepsi mereka pade kite.yg kne ubah ialah diri kite sndiri..tak terkire kesah sy diperli, dihina, even oleh kaum keluarga sendiri.dah tak larat nak tanggung pedih hati, jadi sy bernekad utk berubah!!

Anda bagaimane??
Ade lagi sbb kenape anda perlu menurunkan berat badan??
Jangan segan..
Kite same2 berusaha yeeee..
^_~

8 comments:

dilla said...

huhuhu,kita serupa :D
ada jgk berniat nk trun berat bdn..
tp tak gerak2 lg..
asek hangat2 tahik hayam :P
rsa smngat lak terbaca buletin lam fs td..
ehehhe... jOm2..
sma2 azam..
dilla pn igt nk trunkan berat sket sblm kOnvO..
konvO bln 8 nnt.. ehehe..wp lmbt lg
tp nk kena stat frOm nOw..wahuuu~
gi gym ktne??
ari2 mkn pe?
sush laa.. hObi mkn :P

Anonymous said...

em... ckp sal ni, mmg sheila nk m'dropkan sumting.
dl kecik je body ni, p je sabah 2 thn jd x ingat dunia. almaklomla makanan laut murah gila. tu yg makan byk,then landing krooohhh2! terus 2 tahun je naek.
sedey pn ade cz sheila type rangka besaq, klu da berisi.. ayyo! nak set goal kurus balik.
masuk UM ni mjadi. tarak perlu kurang mkn. p clas je dlm stgh jam sure bakal lemak, makan seimbang.
btul cik ika, azam kena kuat lergh. set niat (cam hang kata) ni kalo tgk mknan sodap, belasah sume. kena thn nafsu lah kn.
nway... yg sheila wat cuma jalan ke clas, panjat ISM tu ha. gna tangga! mkn sekali sehari jek (yg heavy lah). alhamdulillah, duk UM ni da 6 or 7 kg turun.

Zulaikha said...

cik dilla cousin ku cyg, nanti ika cite detail k n insyaALLAH smue soklan awk akan terjwb nanti...hehehe..ika pon nak kurus time konvo nanti..exspecially time nak mintak keje nanti...jomlaa dilla kite jog kat bukit kiara..tp awk keje kan..weekends ke..seronoknyeee ade teman..heehe..

cik sheila ooi, jgn laa letak anonymous..mmg kantoilaa hang tuu sheilaa..letak name sheila leh kan...hehehe..hmm, ika pon rase aktiviti harian yg sibuk dan lincah tanpe kite sedari mmg turunkan berat badan kite..mcm ika mase asasi n mase duk kolej, mmg still leh kawal berat badan..dah dok rumah ni, mintak ampun laa..gi kelas pon nek kete...hahaha..

azah said...

waa... best2.. tpkan... azah ni mulut je ckp nk diet.. ahhhaha.. no action.. cet.. awal2 je jd.. siap jog 1 tasik varsiti tu.. masok ari ke 4 azah dh bg alasan.. ngahaha.. penat penit penut.. conclsnnya..tiap kali nk diet.. 3 hari je jd.. seryes 3.. tu pon klu 3.. klu x sehari je.. sob sob... ^_^

IzzahIzzy said...

erm betul3X
smuanye jd penyebab utk krus..
sy on diet skrg..
g gym stakat ni dah kurang 9kg dlm 2 bln..
insyaallah cpai target 65kg ujung thn ni..
doakan sy yer..

Xora said...

awak, keep up the good work ye. baru terjumpa blog kamu tadi. tengah nak baca sikit2 sebelum khatam :D

Wanita Bertudung Hitam said...

hurm entri da lama tp menarik, i wanna share my comment too, my experience actually,
when i was fat, i mmg takde self confidence, i bongkok je jalan, n when walking with prettier(actually thinner) friends of mine, rasa terkilan bila ada laki2 sebok nak ngorat n saya tak dipandang,kadang2 dipergunakan utk tolong kirim slm kat kwn tu.. takde la kisah laki tak ngorat cuma rasa cam sampah,lebih kurang..rasa terhina sket la..

then when i was 17, people thot im my mom's sis, cuz badan kembang cam mak orang kan, 83kg.. tapi bila da kurus ni, people thot my adik2 is my kakak/abang.. rupa remaja kononnye!

and bab bergaya, yes, lepas lose weight n i can wear size M sometime S, i can wear almost anything! dulu nak pakai tudung bergaya lebih2 susah sbb breast besar senang nampak,baju pon jadi ketat, skang da moderate je size takdala menjolok mata..senang bergaya.. so for u ika, plz dun stop , dun lose focus, keep moving forward..

Aien said...

Salam perkenalan Ika...

Akak punya size pun ala-ala Ika jugak tau..Tapi itu semua tak menghalang akak dari berkeluarga dan mempunyai kerjaya yang banyak bergerak..Cuma biasalah sebagai pompuan, kita mestilah nak pakai baju yg cantek-cantek & bergaya sikitkan? Dan tentunya kalau badan slim pakai apepun nampak kena...Selain tu, bila badan fit pergerakan kita lebih mudah bila kita berkerja..

Jadi kini akak pun mulakan langkah berdiet dengan cara bersenam.. progresnya mmg agak slow tapi akak yakin inilah cara yang sihat..jom kita sihat sama-sama..nnt akak update Ika kalau berat dah menurun ye..

bye ~kak Aien~

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.