For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Thursday, March 24, 2016

Umrah 2016 : Raudhah Taman Syurga

Raudhah bererti taman.. Seperti sabda Rasulullah saw,

"Antara rumahku dengan mimbarku adalah Raudhah di antara taman-taman syurga" (Hadith Riwayat Al-Bukhari)

Tempat mustajab untuk berdoa... Ruangnya agak kecil apatah lagi ada pemisah untuk ruangan lelaki dan perempuan... Jika dilihat dalam gambar sy dibawah, dibawah kubah hijau tersebut adalah makam Rasulullah saw....

Bukan senang nak masuk Raudhah... Kena ada kesabaran yg sangat tinggi.. dan juga kekuatan tubuh badan.... kena banyak2kan berdoa...

Pada asalnya Masjid Nabawi ini asasnya hanyalah pokok2 kurma sahaja.... Tiang2 dalam gambar tu adalah kedudukan asal pokok2 kurma masjid nabawi dahulu kala...

Untuk ke raudhah dan makam Rasulullah saw (nampak pagar emas sahaja..) bagi perempuan, ada waktu tertentu yg boleh masuk... Untuk lelaki tak silap saya 24 jam buka...

Pintu 25 adalah pintu masuk ke Raudhah... Kite bukannya boleh terus masuk... Guard Arab perempuan (dalam gambar berjubah dan berpudah hitam) akan uruskan kemasukan kite..Duduk dulu sambil baca al-quran atau berzikir...Bila dipanggil baru la boleh masuk...

Disinilah kesabaran kite dicabar... bukan 10 minit, setengah jam atau 1 jam menunggu.. lebih dari itu!!kena laa byk2 bersabar yeee...

Kenapa kena tunggu?? Hehehe... Mereka beri orang2 arab masuk dulu, kemudian india dan lain2, last sekali baru Malayu (cara dorg cakap).... Hahaha...Tercabar takkk??? Katanya org Malayu kecil...Org Arab besar...Takut ada rempuhan...

Bagi sy, kalau difikirkan begitu, lebih baik beri kami masuk dulu... Sebab kalau ikut nisbah, kami dan sahabat2 Indonesia takde laa seramai org2 Arab...Jadi nak tunggu giliran tu takdelaa terlalu lama...

But what to do... Their country... their way.. their people...their people first ok...heeee...

Haaaa...masa menunggu tu mmg kena sentiasa alert... sbb bila guard arab tu menjerit benarkan masuk raudhah, maka berpusu2 laaaa manusia... Kalau ketinggalan di belakang, maka agak susah sebenarnya nak membolos masuk ke raudhah...Manusia keliling kite... Jenis org yg pentingkan diri sendiri maka akan terjadilah adegan tolak menolak...hahaha...sabar okeh sabar....mmg macam sardin laa... but what to do?? redha ok...hehehe....part paling best, masih ada lagi org arab dlm raudhah walaupun masa tu masa org Malayu...

Nak tahu dah masuk raudhah ke belum, kena intai karpet...kalau karpet berwarna hijau, maka sudah sampailah anda di raudhah..maka doa laaa banyak2 dan buat solat sunat...karpet masjid adalah berwarna merah....

Nak solat dalam raudhah ni kena berpakat dgn sahabat2 atau keluarga perempuan kite...Teknik kepung mmg menjadi...sorang solat, yg lain kepung..then bergilir2 laa solat...

Lagi sekali mungkin Allah nak duga... tak sampai berapa minit, guard arab perempuan dah halau balik... hahaha.. masa ni mmg buat bodoh je... tp bila dia dah start libas-libas tuuu... jgn laa tunggu lagi... berasak keluar jee..hehehe

tengah menulis blog sambil terkenang, ya Allah..indahnya berperang ke Raudhah...
tersenyum2 sendiri dibuatnya...

Umrah kali ni sy ke Raudhah 2 kali sahaja...Alhamdulillah berkesempatan buat solat sunat...dgn bantuan adik2 dan mama dgn teknik kepung...hehehe


ni masa tgh tunggu nak masuk raudhah..depan tu org Arab perempuan tgh masuk raudhah...


Raudhah...gambar dari google... Rasanya area ni area lelaki... Tiang2 tu dulu pokok kurma....
Memang tak la nak amek gambar raudhah... Kite fokus nak doa dan solat dlm raudhah... tak tau mcm mana ada org boleh sempat lagi amek gambar..hahaha 



No comments:

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.