For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Monday, June 24, 2013

First time buat TRIFFLE... Hehehe


tadaaaaaaaaaa.....

hehe... first time buat Triffle..alhamdulillah menjadi....

first time makan, sepupu yg buatkan...sedap betul... kalau tgk, ingat susah nak buat...rupenyee senang bangaaat... hehehe...

meh tgk resipi.....

BAHAN2
1 tin cocktail
1 tin susu IDEAL
Kek span (guna kek appolo pun boleh)
tepung custard
1 pek jelly NONA
whipped cream
strawberry (buah hiasan)

CARA2
1. Custard
Panaskan 1 tin susu IDEAL...
Tin susu yg kosong tu masukkan air kosong...kemudian, masukkan 3 sudu tepung custard..Kacau hingga larut..
Masukkan tepung custard yg dah larut ke dalam susu yg panas tadi...
Kacau sehingga pekat...Api sederhana perlahan...
Dah siap, letak tepi....

2. Jelly
Masukkan 1 peket jelly Nona dgn 2 cawan air
Panaskan dan kacau sampai larut...
Letak tepi....

4. Cocktail
Satu tin cocktail tu asingkan buah dan syrup nya ok..hehe
Letak tepi...

3. Teknik Layer
Anda boleh guna gelas atau cawan atau mangkuk yg lutsinar...Supaya kite boleh nampak corak layer dia yg menarik...hehehe
1. Mula2, letakkan lapisan kek span... mampatkan....
2. Basahkan kek span dgn syrup cocktail... 2 atau 3 sudu...
3. Lapiskan dgn Custard... Kemudian, letak 2 atau 3 sudu syrup coctail
4. Lapiskan dgn buah cocktail
5. Ulang langkah 3
6. Lapiskan dgn Jelly
Siaaappp!!!

Masukkan dalam peti ais selama 3 atau 4 jam utk rasa yg maksimum....
Bila nak makan, baru sembur dgn whipped cream dan letak hiasan di atasnya...
Macam gambar di atas. sy letak strawberry...

Selamat mencuba uols!!


No comments:

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.