For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Sunday, November 22, 2009

Tips Jaga Badan

Sebut tentang jaga badan pelbagai tips jaga badan banyak sudah di web ini saya paparkan tetapi ini lain dari yang lain. Kali ini saya memaparkan tips menjaga badan dari segi islam pula. Bagi yang beragama islam pastu tahu setiap yang boleh dan yang tidak boleh dalam islam itu ada sebabnya begitu juga dalam pemakanan inilah tips menjaga badan dari segi islam.

Apakah tips menjaga badan dalam islam ya?

1) Jangan Makan Daging bersama Susu – Contohnya makan nasi daging merah dan minum milo ais

2) Jangan Makan Danging Bersama Ikan - Contohnya makan nasi bersama lauk ikan goreng dan daging masak kicap

3) Jangan Makan Ikan bersama Susu – Contohnya makan nasi lauk ikan kemudian minum teh ais

4) Jangan Makan Ayam bersama susu – Contohnya makan Kfc dengan milo ais

5) Jangan Makan Ikan bersama Telur – Contohnya makan nasi, ikan goreng dan telur dadar

6) Jangan Makan Ikan bersama Daun Salad - Contohnya makan nasi berlauk ikan dan ulam salad

7) Jangan Makan Susu bersama cuka - Contohnya Makan nasi bersama lauk yang mengandugi cuka (sambal tumis, sos dsb) dan minum teh ais

8 ) Jangan Makan Buah + Susu - Contohnya yougurt buah, aiskrim dan buah (aduh my fav)

9) Jangan Makan Buah selepas makan sebaiknya makan buah sebelum makan.

10) Jangan tidur selepas makan (selepas 1 jam)

11) Jangan tinggal makan malam kerana orang yang mengamalkan tinggal makan malam akan di makan usia dan kolestrol akan bertambah 2 kali ganda.

Agak pelik bukan tapi apa kata kita cuba praktikan mana tahu ianya berkesan.. Jika tidak dalam jangkamasa pendek mungkin dalam jangka masa panjang.

Sumber : GEDIQ

5 comments:

Mia-Ina said...

ika..kenapa ye...dlm banyak2...kte dianjurkan x minum dgn susu..terfikir je?? hm,why

Ms Pancake said...

i tau jgn mix if makan seafood n daging ke..x leh..kene makan darat.. darat je.. laut..laut je.. thanks for the info.. :)

Ms Pancake said...

i tau jgn mix if makan seafood n daging ke..x leh..kene makan darat.. darat je.. laut..laut je.. thanks for the info.. :)

Zulaikha said...

tak silap ika, makanan drt tak leh campur makanan laut, tuu sunnah nabi kan..ade dinyatakan akan mengalami kemudaratan krn perut ni punca segala penyakit...dr segi saintifik, tak dpt nak dipastikan..nanti ika try google k..

misz Lina said...

mmg penah dgr...sunnah nabi...

tp yogurt wit buah2 tu...xleh eh?

ala.... takkan mkn plain yogurt? errkkk

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.