Gunakan Sedikit Garam dan Pilih Makanan Rendah Garam
1. Rakyat Malaysia mengambil lebih garam dan sodium daripada yang di perlukan.
2. Peningkatan pengambilan makanan di luar (seperti makanan segera) secara tidak langsung boleh meningkatkan pengambilan garam sehari.
3. Pengambilan makanan terproses dan makanan dalam tin yang mengandungi kandungan garam yang tinggi juga juga meningkat. Adalah penting untuk memberi kesedaran kepada rakyat Malaysia untuk memilih makanan rendah garam.
4. Walaupun pengurangan pengambilan garam adalah sukar diterima oleh sesetengah individu tetapi rasa masin itu secara perlahan-lahan akan dapat diatasi.
5. Gunakan rempah, herba, jus lemon atau cuka untuk meningkatkan rasa dalam makanan
Sodium dalam makanan boleh didapati secara semulajadi dalam makanan atau boleh ditambah semasa proses memasak contohnya Monosodium Glutamat(perasa tambahan) di mana bahan ini adalah tinggi garam.
6. Sodium adalah mineral yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit. Keperluan garam bagi orang dewasa ialah 500mg sehari
7. Berhati-hati dengan garam yang tersembunyi dalam sesetengah makanan seperti sos, majerin, mentega dan makanan terproses (hotdog, burger, salami, bacon)
Fungsi Sodium :
1. Untuk keseimbangkan cecair dalam badan
2. Mengekalkan keseimbangan asid
1. Rakyat Malaysia mengambil lebih garam dan sodium daripada yang di perlukan.
2. Peningkatan pengambilan makanan di luar (seperti makanan segera) secara tidak langsung boleh meningkatkan pengambilan garam sehari.
3. Pengambilan makanan terproses dan makanan dalam tin yang mengandungi kandungan garam yang tinggi juga juga meningkat. Adalah penting untuk memberi kesedaran kepada rakyat Malaysia untuk memilih makanan rendah garam.
4. Walaupun pengurangan pengambilan garam adalah sukar diterima oleh sesetengah individu tetapi rasa masin itu secara perlahan-lahan akan dapat diatasi.
5. Gunakan rempah, herba, jus lemon atau cuka untuk meningkatkan rasa dalam makanan
Sodium dalam makanan boleh didapati secara semulajadi dalam makanan atau boleh ditambah semasa proses memasak contohnya Monosodium Glutamat(perasa tambahan) di mana bahan ini adalah tinggi garam.
6. Sodium adalah mineral yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit. Keperluan garam bagi orang dewasa ialah 500mg sehari
7. Berhati-hati dengan garam yang tersembunyi dalam sesetengah makanan seperti sos, majerin, mentega dan makanan terproses (hotdog, burger, salami, bacon)
Fungsi Sodium :
1. Untuk keseimbangkan cecair dalam badan
2. Mengekalkan keseimbangan asid
3. Penyebaran inpulse saraf
4. Fungsi membran sel dan aktiviti otot
5. Penyerapan dan pengangkutan sesetengah nutrien
Tips Untuk Mengurangkan Pengambilan Garam Dalam Makanan
1. Ambil lebih buah-buahan segar, sayuran segar, daging dan bijirin
2. Hadkan pengambilan makanan tinggi garam dan makanan segera
3. Gunakan rempah dan herba untuk memberi perisa kepada makanan
4. Gunakan hanya sedikit garam dalam masakan dan elakkan tambahan garam semasa makan
5. Berusaha untuk menikmati makanan tanpa garam
6. Baca label kandungan makanan untuk menentukan jumlah garam yang terdapat dalam makanan terproses dan juga snek.
Sumber : My Health Portal
Tips Untuk Mengurangkan Pengambilan Garam Dalam Makanan
1. Ambil lebih buah-buahan segar, sayuran segar, daging dan bijirin
2. Hadkan pengambilan makanan tinggi garam dan makanan segera
3. Gunakan rempah dan herba untuk memberi perisa kepada makanan
4. Gunakan hanya sedikit garam dalam masakan dan elakkan tambahan garam semasa makan
5. Berusaha untuk menikmati makanan tanpa garam
6. Baca label kandungan makanan untuk menentukan jumlah garam yang terdapat dalam makanan terproses dan juga snek.
Sumber : My Health Portal
No comments:
Post a Comment