For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Thursday, March 12, 2009

Komen on Atkins Diet

Sy google and terjumpe 1 blog..blogger ni komen on atkins diet...sy pun rase atkins diet ni bermasalah sikit..Jom kite tengok ape komen MISS NURUL on atkins diet...

Tajuk Entri : Diet Protein
Blog :
Basically...

“ saya dah setahun tak makan nasi…”
“ berat badan saya dah turun. saya banyak makan makanan berprotein”

macam pernah dengar kan ayat-ayat nie. semua artis Malaysia dah buat macam nie, sana sini aku baca dalam majalah. sekarang diet protein dah jadi macam satu trend. salah satu diet protein yang famous is atkins diet. pastuh ada la muncul protein power, south beach etc.. konsepnya sama, makan protein sahaja, no carbohydrate. makan ayam, telur yadda yadda yadda.

kenapa makan protein boleh kurus kan badan? cerita dia camnie, kalau kita makan, kita perlu tenaga untuk nak proses makanan yang kita makan. so kalau kita makan carbs, carbs tu akan digunakan untuk tenaga. but if we eat protein, so kita akan bakar lemak yang dah ada dalam badan. as easy as that. sebenarnya banyak istilah-istilah saintifik macam ketones la ape la, tapi yang aku faham macam tu la.
kalau dalam atkins, the first 2 weeks yang crucial. nama dia induction. makan ayam, ikan, telur, cheese, butter and all this fattening stuff. makanan paling berlemak yang boleh dicari. setiap masa kena makan. macam apis cakap, mentekedarah! tak boleh makan nasi, roti, jajan. yang penting kena minum air banyak gila, and one suprising thing, tak boleh makan sayur atau buah. langsung. kinda hard to believe that eating all this foods yang dulu kita anggap taboo boleh kuruskan badan, but it works trust me. been there done that.

tapi kalau kita diet protein, meaning kita memang tak boleh makan nasi sampai bila-bila. gila kan? boleh la, tapi tak boleh banyak. sebab tu la ramai artis yang aku baca ‘dah setahun tak makan nasi’. tapi yang pelik tu, zila bakarin tak makan nasi, tapi makan keutiaw goreng. kalau immediately makan carbs, memang naik mendadak. dah nama diet, diet bukan untuk masa sekejap, diet is the way we eat. so nasib badan la.
aku nie, bukan apa la, tapi tau jugak la benda-benda macam nie. makan apa ok, breakfast makan apa, lunch makan apa.. cuma tak kuat semangat je hahah. aku buat atkins masa praktikal, turun la. 7kg in 2 weeks. pastuh makan nasi goreng, dah naik balik. naik yang sampai sekarang tak turun-turun (bertambah ada la hahah). buat atkins bukannya elok sangat. makan ayam banyak sangat boleh buat sakit tulang. makan cheese la, telur 4 biji every morning, dengan butter, hot dog. budak-budak pun tau betapa unhealthynya benda-benda macam tu.

there’s no bloody way I’m doing that again..
tapi tak kesah la kalau ada sesiapa nak buat diet protein. aku pun boleh ajar sekali heheh. tapi aku akan cakap awal-awal, dalam 2 minggu boleh turun, tapi kalau tak jaga memang naik la. ada berani?

***

p/s : tak dpt dinafikan,kalu kite istiqamah dgn atkins diet, memang boleh turun kaw2 punye...byk dah testimoni yg sy bace, within a week bleh turun sampai 3-4kg...sy baru cuba 2-3 hari pon, sy dah give up...tak tahan..agak menyakitkan..bayangkan lah on first 2 weeks tak leh makan buah, roti, susu ape2 makanan berkabohidrat tinggi..

1 comment:

Anonymous said...

Takde determination langsung. Aku kadang2 cheat pon stll turun gak. Manada naik mendadak pon. Plus sapa kata xleh makan sayur? Sayur boleh makan ok.

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.