For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Tuesday, January 6, 2009

Penulis dan Pemakanan

Alhamdulillah..sy dah dpt time yg sesuai utk sy bloging..hehe..tau x bile?hmm, smestinye di awal pagi yg hening..motifnye adalah mengelakkan sy dr tdo balik lepas solat subuh..anda bgmane?ermm, sbnrnye sy terpana dgn kata2 shbt sy iaitu Sheila..die x bg org tersyg die tdo lepas subuh..haha..sy tahu x elok..tp almaklumlaah cuti pjg, jujur sy katekan bahawa sy mmg agak jrg laa berjage lepas solat subuh..kalu dlu time blaja, leh laa study skit2 lepas subuh tuu..atau borak2 ngan rumet yg tercinta (nik dlm kenangan..), tp ni kat rumah, adik2 terbongkang balik, kakak die pon terbongkang same…heh heh heh..(terime kasih Sheila for ur indirect reminder)…

Well, ade eh yg rindu sy dah lame tak bloging?hehe..sy tgk hits blog alhmdulillah dah lebih 50 org yg dtg menziarah..syukran ana ucpkan..hehe..rsenye sy takdelaaa mempublisitikan beria blog ni..cukup hanye inform pade shbt handai yg terdekat…papepun,, terime kaseh atas sokongan anda semua…


Oklaaa…sebelum kte go on ngan part yg lebih seryes, maksud sy review sy on artikel2 yg sy dah bace kat internet and newspaper and also infos from all the macho men yg sy sayangi amat2 at my gym (konon!), sy akan beritahu anda laa ape usaha sy setakat ni…kalu anda nak cuba ikut, dipersilakanlah..tapi kalu ade sebarang masalah kesihatan pd diri anda apabila mengikut ape yg sy buat, awal2 sy katekan sy xkan bertanggungjawab atas sebarang masalah yg timbul..sbb sy sndiri x tahu pd tahap mane kesihatan anda..sy bukan doctor, sy bukan dietician, sy bukan personal trainer, sy bukan perunding pelangsing badan, sy cume seorang perempuan yg nak kurus…heh heh heh…


Sebelum tu, sy nak nyatakan bhw berat sy 120kg tu adalah ditimbang pada 1 Muharam..bape haribulan ek??carik sendirilaa…hahaha..sebulan sebelum 1 Muharam, berat sy 122.5kg…dlm lingkungan 2.5 kg alhamdulillah turun dlm mase sebulan..Jadi, sy nak ingatkan kpd anda…penurunan berat yg mendadak dlm mase sebulan adalah tidak normal..lagipun, akan mengundang risiko…setahu sy, risiko nye adalah bile tak maintain penurunan mendadak tuu, berat akan terus naik 2 kali ganda…contoh yg terdekat pernah sy alami sndiri setahun yg lalu…ni nanti sy cite next post..haha..dan sy akan try search secara saintifiknya bagaimane hal ni bleh berlaku…yg penting, jgn obsess sgt nak turun 5kg dlm sminggu…itu menempah maut namenye..huhu…jangan ehh…

Baiklah…firstly, sy start ngan cara sy makan…secondly ialah senaman…and thirdly ialah aktiviti harian…

Pemakanan

First two weeks start dieting…
Hmm, ni mmg laa tak leh elak..nak tak nak makan mmg kene jage…utk breakfast, almaklumlah cuti2 ni kan, sy jarang amik breakfast..slalunye lunch terus…sbb mak sy die pon cuti gak (cekgu), so die masak lunch awal..skip breakfast ni sbnrnye amalan yg tak elok…nanti kite tengok kenape…For lunch, sy makan nasi berlauk as usual, cume pengambilan nasi tuu sy kurangkan jadi setengah senduk..astu, for dinner sy tak makan nasi..sy belasah lauk yg mak sy makan cecah ngan roti sekeping...bleh tahan kenyang laa gak…time dinner plak mak sy suke masak lambat…after magrib baru die start masak dinner…so, petua dinner kne makan at 7.00pm and stop at 8.00pm, mmg sy tak leh nak ikut…sbb kne ikut rentak mak sy…hehe…

Jujur laa sy kate, mak sy kalu masak mmg smua lauknye berminyak n bercili…mane laa sy tak gemuk…even sayur pon, mesti sayur goreng atau sup sayur ade minyak utk tumis bwg…buah plak slalunye mangga laa kalu musim mangga sbb depan rumah ade pokok mangga..hehe..besides, buah yg dibeli slalunye tembikai, epal, pear cina dan juge pisang…

After 2 weeks…
Selepas itu, barulaah sy nak berdiet bersungguh2…dah x ala kadar mcm sbelumnye….sampai skrg ni, sy dah stop 100% pengambilan nasi…sy juge stop makan lauk-pauk yg mak sy masak…ape yg sy makan??jeng jeng jeeeenggg…hehe…
Utk breakfast, slalunye sy akan makan telur masak mentah 2 biji dibuang kuningnyee…kadang2 lak sy makan oats campur ngan susu bancuh tepung (anelene)…tukar2 laa ikut selera sy pagi tuu..kadang2 amik roti sapu mentega olive tanpa kolestrol…dan minuman sy tukar2 kopi dan susu anelene…astuu, kalu tak kenyang lagi, sy belasah pisang…hehe…my feveret wooo….


Utk tengahari, sy dah mule masak utk diri sy sendiri…setakat ni tiap2 hari sy buat bubur oats…kdg2 sy campur ayam (dibuang kulits) atau daging (dibuang lemaks) atau sayur atau kentang (dikupas kulit) rebus (maksudnye letak air sikit) dgn oats…letak garam secukup rase…tadaaaaa..siaplaaa…kalu sy teringin nak pedas, sy tumbuk cili api belakang rumah…ngeh3…jgn risau, nanti sy akan cari resepi diet yg sodap2 and sy post utk anda k…

Utk pengetahuan anda, sy ni tak suke oats sbenarnye…bile masuk tekak jer, rase mual and nak muntah balik…tapi sy terpakse sukakannyeee..so, sesuke hati sylaa nak tambah ape2 yg sy rase sy leh telan….sy penah blend mangga + susu + oats jadikan minuman…mmg kenyang sesuai utk dinner..cubalahh…oats tuu sy sesuaikan dgn tekak sy…anda sesuaikan dgn tekak anda yeee…(adakah ini menyebabkan salah satu punca sy kene tonsil???WAKAKA!!)

Utk org yg severe obes mcm sy ni, pengambilan oats adalah amat2 penting dan perlu…utk serap kolestrol dan dibuang dr tubuh…oleh itu, sy gantikan nasi dgn oats utk pemakanan sy sehingga hari ini…dlm 2 bulan lagi, sy akan check kadar kolestrol dan compare ngan kadar yg sy dah buat 5 bulan yg lalu…utk check kolestrol, darah diperlukan dan ade mesin yg canggih akan detect kadar kolestrol dlm tubuh anda..2 jenis kolestrol yg ade, nanti kite belajar…hehe..penting ni…

Dinner sy tak makan langsung…cume amik susu segelas…kalu sy rase sy lapar, susu sy bancuh 2 gelas…hahaha…

Tapi sy tak menyeksa diri sy tetiap hari wat menu seperti di atas, selepas 6 hari, hari yg ketujuh sy tibai jer ape yg sy rase nak makan…tp seryes sy ckp kan, hari yg ketujuh tuuu anda pasti ade perasaan nak makan banyak2 n makan puas2..percayelah ckp sy, hari yg ketujuh tuu, tak byk makanan leh masuk dlm perut anda…bygkan haritu sy belasah KFC, seketul ayam je sy leh telan, nak masuk ketul yg kedua, sy dah rase penuh sgt perut sy and rase sperti ingin muntah (symptom terlebih makan)….biasenye 2 ketul licin habes sy makan…

Selain makan2 ni, sy banyakkan minum air… ^_~

Kalu anda kuat lawan diri anda utk displinkan diri anda, insyaALLAH, tiada halangan...

Hmm, post ni sy stop smpai sy dan pemakanan jelaaa...kalu ade ape2 komen, alkesah ke, dgr cite burung kakak tua ke, ape2 jelaaa, tolonglaaa tulis di ruangan respon...ni tidak, bercerita kat ym laa, call laa, sms laaa..byk sy dpt ucapan tahniah tp tak tercatat pon, blog ni mcm tak meriah and takde org jerrr…hit blog leh tahan tinggi gak…pe cer nii???sila lah type kat bhg respon tuuu...org lain pon nak dgr anda membebel jugeee...ni nak marah ni…kuang3...disamping itu, silalah letak name samaran kalu kowt ye malu pon...tidak digalakkan letak "anonymous", sy agak pantang sbb sy tak kenal readers blog sy..mekacehh..kalu nak borak2, jomlaaa masuk network Gadis XXL...jgn malu yeee...sy tak malu, mengape anda perlu malu???sebab anda gemuk??sy pon gemuk…heee heee heee…

2 comments:

is said...

ika,bab nk disiplinkan diri dgn pemakanan tu yg sy kalah ni..hrtu sy amik jusmate pn sekerat jalan jer..mmg xdisiplin lgsg,mana lah nk kurus camni..any idea x nk improve disiplin diri bab makan2 ni ika?

oryza_mea said...

dear ika, kamu wat saye bersemangat nak kurus yeahhhhhhhhhhhhhhh

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.