JAMU SERI PEMIKAT

JAMU SERI PEMIKAT
Untuk order, whatsapp Ika 012-2604959

Saturday, November 27, 2010

Penat-Penat Joging Tapi Macam Tu Jugak??Masalah ini actually quite normal. pada hujung minggu atau waktu petang memang ramai yang berjogging dekat taman2, gym ataupun treadmill di rumah. Stamina atau cardiovascular capacity memang meningkat tetapi lemak dan berat badan tidak beruah! Why?

1. Sebab anda tidak dapat mewujudkan kalori deficit (kalori masuk > kalori keluar)
2. Most probably semasa sessi jogging, anda tidak membakar lemak tetapi glycogen!
Ok masalah point pertama agak mudah untuk difahami sebab kalau anda makan (kalori masuk) melebihi pengunaan badan (termasuk jogging dll) tentunya makanan berlebihan akan disimpan sebagai lemak.

Untuk bulan ini saya nak fokus lebih kepada point kedua: Adakah anda membakar lemak ataupun glycogen?
Ok badan kita mempunyai dua sumber tenaga: glycogen & lemak. Sebagai pengumpamaan, andaikan:

glycogen adalah wang tunai (badan boleh menyimpan lebih-kurang 2000 calori at one time)
lemak sebagai duit simpanan bank.
makanan adalah sumber wang tunai.
…sebelum badan menyentuh duit simpanan (lemak) semasa cardio (seperti jogging), badan perlu menghabiskan wang tunai terlebih dahulu…

Sebelum badan menyentuh duit simpanan (lemak) semasa cardio (seperti jogging), badan Yanti perlu menghabiskan wang tunai terlebih dahulu . Ketika itu, badan akan membakar lemak!

Jadi camane nak bakar lemak badan?
1. One way adalah dengan memanjangkan sessi cardio (tanpa minuman sukan) so that at some point bekalan glycogen habis dan badan bermula membakar lemak. Tetapi ini agak memenatkan.
2. Dengan mengelakkan makanan/minuman berkarbohidrat 3-4 jam sebelum cardio. With that, badan akan terus mengunakan wang tunai yang sedia ada dan apabila memulakan jogging, wang tunai telahpun turn ke tahap yang lebih rendah dan at some point, badan terpaksa mengambil wang simpanan (lemak) sebagai sumber tenaga to support your activity.

Tidakkah performance saya akan merosot tanpa bekalan glycogen?
Yes tetapi anda kena buat pilihan antara performance training ataupun training untuk membakar lemak!

Pernah terfikir kenapa atlih negara tidak mempunyai badan yang kental walaupun mereka berlatih almost setiap? Mereka berlatih untuk performance dan sentiasa memastikan “wang tunai” sedia ada dengan mengambil minuman/makanan berkarbohidrat yang mengandungi carbs.

Performance tanpa glycogen tidak “sehebat” kerana ia mengambil masa untuk mengeluarkan wang simpanan daripada bank dan mengunakannya sebagai wang tunai! Hmmm….I hope all this makes sense. Basically, ia mengambil masa untuk badan memecahkan molekul lemak dan gunakannya sebagai tenaga.

…ia mengambil masa untuk badan memecahkan molekul lemak dan gunakannya sebagai tenaga…

Bolehkah makan/minum selepas jogging?
Oleh kerana heart-rate anda masih tinggi selepas aktiviti jogging, peluang (masa) itu boleh digunakan untuk squeeze pembakaran lemak lagi. Air mineral is no problem tetapi, kalau boleh, only turn to food selepas 30 minute. Also, take it easy on the food…..you dah penat-penat berlatih so best kalau you stick to a light and balanced meal.Simple carbs are ok to replenish your energy quickly. Jangan ikut nafsu ;)

Oleh : Kevin Zahri

No comments:

Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK.. pekantp at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.