Kite tak tahu kenapa.. cili padi kat Pekan Pahang ni sensitif betul dgn tangan kite... dulu kat KL dan Melaka tak pernah pun kena pijar.. lepas tumbuk cili padi dlm batu lesung, pakai tangan je kaup masak kuali.. takde pape pun...
Tp cili kat sini.. entah ape pasai tah.. takleh kena sikit, berbirat2 merah... pijar nya Ya Ampun tak leh nak cerita laa sakitnya okehhh....
Naseb baik pakcik google ade.. kite google cara hilang pijar cili...
dapat laa beberapa petua:
1. Rendam dalam air beras
2. Rendam dalam beras
3. Rendam dalam air garam
4. Sapu garam n panaskan tepi api
No. 4 je jadi.. yg lagi 3 macem haremmm... lagi pedihhh merenyam...
Tp no. 4 takdela buat panaskan tepi api.. tak buat pun dia dah ok.. cuma garam tu kite letak air sikit..jd dia separuh larut separuh tak... lumur je air tu kat tempat pijar... kalau tak letak air kite rase mesti rase mcm nak terkoyak kulit sbb dia kasar kan.. hahaha...
Tengoklaa gambar tangan kite..siap bengkak lagi tu..lepas ni nak suruh encik suami belikan sarung tangan laa... hahaha....
1 comment:
kalau kite kena camtu.. kite lumur je dengan minyak masak yang baru..
salam singgah
Post a Comment