Minggu lepas, sy pulang ke kampung...duduk rumah makcik beberapa hari... so, sempat laa dia ajar masak lemak cili padi... hehehe... sy igt susah nak buat masak lemak ni, macam complicated...tp bile dah tahu, rupenyee senang laa sgt...adoyaiii... hahaha...
So, after dah belajar tu, kite pun test laa buat sendiri kat rumah....
Kat peti ais ade udang je, ikan takde yg sesuai buat masak lemak..jadi kite pun test gune udang....
Jom kite share resipi makcik kite... hehehe
Blend 2 biji bawang besar, cili padi secukup rase (ikut laa nak kepedasan tahap mane), kunyit basah satu inci... lepas dah blend, tumis dalam periuk tanpa minyak sampai naik bau....bile dah tumis, letak asam keping dalam 2 keping besar....
Lepastu, masukkan santan... makcik kite rekemen santan kara ni... masukkan 1 kotak besar atau 2 kotak kecik.... bile kite rase, mmg sedap.. rasa mcm gune santan perah sendiri jee...pekat melekat..nyummyy...
kemudian, masukkan air..ikutlaa nak pekat ke nak cair keee (banyak kuah)... biarkan menggelegak sambil kacau...
pastu, masukkan udang dan renehkan dalam 10 minit... letak garam secukup rase...
bile tengok udang mcm dah tukar jadi merah (dia dah masak ler tu), boleh ketuk 1/2 btg serai dan masukkan...reneh lg dlm 5 minit...
jangan reneh lame2, nanti udang kecut n jadi kecik....
siap!!!!!
nak lagi best, asam keping boleh tukar dgn air perahan limau....
yg plg meletups, masukkan 2-3 sudu tempoyak!!!
adoihhh..kecur kecur...kikikihhhh
selamat mencuba!!!
1 comment:
:) boleh cuba nanti..biasa beli santan ayam brand tu..nanti nak try kara plaks..thanks kongsi resepi...jemput ke blog saya http://www.kesihatanadalahanugerah.blogspot.com
Post a Comment