Utk entri kali ni, sy nak share menu istimewa yg sangatlah sy gemari iaitu Buttermilk Fish Curry....
Hehe.. tak tau laa ade org penah buat atau tak lauk ni.. yg pasti sy sendiri yg menokok tambah dr resepi buttermilk chicken.. hasilnya memuaskan dan tidak muak...
Ikan
- boleh guna ikan kembung, selayang atau lain2 ikut kesukaan...
-celup telur, kemudian celup tepung jagung dan goreng...
Buttermilk Curry
1. Panaskan 3 sudu buttercup
2. Sauté seulas bawang putih yg di tumbuk manja...
3. Masukkan 5 biji cili padi yg dihiris...nak lg pedas boleh letak lebih..
4. Masukkan satu sudu serbuk kari ikan...kacau sampai garing atau naik bau..
5. Masukkan setengah sudu tepung gandum..kacau rata..
6. Lepas dah nampak gelembung2, masukkan stgh tin susu cair dan kacau rata...
7. Masukkan daun kari...
8. Masukkan satu sudu susu pekat manis dan kacau sehingga kuah memekat...api perlahan...
9. Bila kuah dah pekat boleh laa tutup api.. dan curahkan buttermilk curry atas ikan..
Siap utk dihidangkan....
No comments:
Post a Comment