Salam.. hari ni nak share resepi buttermilk chicken yg sedap...
Dah byk kali sebenarnya sy try masak, tp tak perfect lg... alhamdulillah kali ni berkat amik tips dr pakcik google, maka my buttermilk chicken menjadi perfect dan sebijik rasa mcm restoran yg famous dgn buttermilk iaitu Gold Chillies USJ Subang....
Bahan2 Sos:
1. Dada ayam yg dah digoreng
2. Satu tin susu cair
3. Satu sudu kecil susu pekat
4. Dua ulas bawang putih (dititik)
5. Satu sudu besar tepung jagung (bancuh dgn setgh cawan air masak)
6. 5 biji cili padi- dipotong bulat2..biji yg terkeluar dibuang (nak lebih boleh, nak kurang boleh)
7. Satu tangkai daun kari
8. Dua sudu buttercup
9. Secubit Garam
Bahan2 Perap Ayam:
1. Satu sudu besar sos tiram
2. Secubit garam
3. Satu sudu tepung jagung
*Gaul semua bahan dgn ayam peha dadu.perap dlm sejam.. kemudian goreng... selepas goreng ketepikan utk dimasukkan dalam sos..
Cara2:
1. Tumis bawang putih, daun kari dan cili padi dgn buttercup sehingga wangi..
2. Tuangkan susu cair dan susu pekat..Kacau rata..
3. Setelah menggelegak, masukkan air tepung jagung... masukkan sambil kacau sbb kuah akan makin pekat... biar sekata kepekatannya...
4. Masukkan garam.. kacau...
5. Bila rasa dah perfect, masukkan ayam yg telah digoreng...
6. Dah siap dan hidangkan panas2 ye... makan dgn nasi and sup kosong..yum2
1 comment:
kalau takletak daun kari, beza sangat ke rasa?
Post a Comment