For Makeup Service, Contact Ika 012-2604959

Tuesday, March 31, 2009

400 lbs - 247 lbs...

Hi everyone,

I have spoken with a few members on this board that have encouraged me to post my before and during pics. I have decided to do so this evening. I am far from being at my goal but I continue to work hard at it. If these can help anyone, I am happy to share them....even though my stomach feels like it's in a million knots with the thought of posting them.

I pretty much avoided cameras as much as I could so I don't have a full length (that I can find at the moment) of when I was 400 lbs (actually I was 403 lbs. but I rounded it off to 400 lbs. when I first started the board and Atkins on July 19-08 .

As of today, I am 13 lbs lighter from the most recent picture that was taken of me on Jan 18-09....as of today I am 234 lbs. I didn't have a new picture taken but instead will post a new one when I am 200 or in "Onederland"...which I can not wait for!!!


403 lbs...


At 320 lbs. Aug 19-08


At 283 lbs. Oct 30-08


At 272 lbs. Nov 16-08


At 247 lbs. Jan 18-09




At 247 lbs. Jan 18-09 (2nd picture taken from same day as above)

The first picture I posted is when I was at 403 lbs, the 2nd picture was when I was 320 lbs (Aug 19-2008 ) the 3rd pic is when I was 283 lbs (Oct 30-2008 ) the 4th was when I was at 272 lbs (Nov 16-2008 ) the 5th and 6 th picture was when I was at 247 lbs (Jan 18-09).

Sarina
-------------------------------
Heaviest weight last year- 400 lbs. (2007)
April 1, 2008 - 387 lbs. (This is when I initially started to lose weight…but was not on Atkins at this point)
Atkins start weight – 347 lbs. (July 19, 2008 – began Atkins)
1st major goal met -----100 lbs. lost as of Oct 2, 2008 - Hit 300 lbs. on this day – From April 1-08 when I initially begin to lose weight.
2nd major goal met - 151 lbs. lost as of Jan 13, 2009 - Hit 249 lbs. on this day.
Current weight – 234 lbs.
Goal weight - 150 – 160

2 bulan Atkins Hilang 33 lbs..



Atkins Phase : Extended Induction

This is my first before and during photo, after looking at this transformation that I have made in only 2 months I feel at first sad cause I ask myself why didnt I do this before, but then I feel so great and happy to have take the decision to commit myself to recover my health and happiness.

Thanks to everybody, for all your words of support, Love you Rosita!

Rosa

Bagaimana nak lakukan Induction Atkins?

Versi melayu...senang sikit..hehe..
a kredit to
adiwish yg bg link forum ni...
thank u so much...



Pada peringkat Induction, anda dihadkan mengambil hanya 20 gram makanan berkarbohidrat SEHARI. Ini akan berlangsung selama 2 minggu di mana anda hanya boleh makan:

1. makanan berprotein tinggi seperti ayam, telur, daging (lembu, kambing, rusa), ikan dan makanan laut (udang, ketam) yang lain. Elak memakan tiram (oyster), kerang dan sotong kerana berkarbohidrat tinggi).

2. Sayuran hijau seperti sawi, kailan, timun, salad, asalkan berwarna hijau (terhad kepada 2 atau 3 cawan sehari).

3. Sayuran seperti tomato, labu, terung, kacang panjang, dihadkan kepada 1 cawan sehari kerana ia mengandungi banyak karbohidrat (melalui gula sayuran).

4. Mentega (butter bukan margerine sebab margerine ada trans-fat yang bahaya untuk kesihatan).

5. Keju (Cheddar, Mozzarella, Swiss, Gouda, Goat) tapi tak lebih dari 3 gram. Jenis lain tak boleh.

6. Salad dressing seperti Mayonnaise (yang biasa, bukan low-fat sebab selalu yang tulis low-fat bukan bererti low-carbohydrate).

7. Olive oil, canola oil, dan kebanyakkan minyak masak boleh dimakan. Tapi pastikan minyak tidak dihydrogenated atau semi-hydrogenated, sebab ia mengandungi trans-fat yang boleh menyebabkan sakit stroke dan sakit jantung.

8. Air ? sebaiknya air biasa sahaja, sama ada air sejuk, suam, mineral. Jus buah-buahan tidak dibenarkan pada peringkat Induction kerana ia mengandungi tahap gula buah-buahan yang tinggi. Susu dan yoghurt juga tidak dibenarkan pada peringkat ini sebab kandungan karbohidratnya tinggi.

Lakukan Induction sekurang-kurangnya selama 2 minggu dan melalui ?puasa sekejap? ni, anda akan dapat melihat perubahan pada berat badan, bentuk badan dan kecergasan fizikal.

Makanan Yang Diharamkan Selama 2 Minggu Induction

1. Minuman bergula seperti jus buah-buahan, air bergas (coke, sprite, pepsi), minuman berkafein seperti kopi, cappuchino, moccha, milo, barli, horlick, dll.

2. Sayuran berkarbohidrat timggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak.

3. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).

4. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.

5. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.

6. Kek, biskut dan semua produk bergandum.

7. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.

8. Kekacang, sama ada peanuts, pistachio, dll.

9. Mihun, mi biasa, pasta, spagetti, macaroni.

10. Pizza, nachos, tortilla chips, doughnuts dan any other Fast Food.

11. Gula (tak kira gula putih, merah, gula melaka, artificial sweetener, madu lebah).

12. Nasi putih, pulut, brown rice. Setengah pinggan nasi putih ada 22 gram
karbohidrat! Kalau 3 pinggan?

Ingat! Had 20 gram karbohidrat selama Induction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahanapi terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda menghadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan habis dalam masa 48 jam (2 hari). Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.

Itulah sebabnya mereka yang mengamalkan diet rendah lemak (low-fat diet) sering tidak berjaya. Bukan apa, walaupun mereka makan makanan rendah lemak seperti low-fat yoghurt, minum jus buah-buahan, makan hanya roti sahaja tapi tak makan daging atau telur, makan makanan low-fat dalam paket, yang pastinya makanan tersebut mengandungi karbohidrat dari gula, tak kira gula buah-buahan atau karbohidrat biasa.
Tengoklah pada label makanan diet, terutamanya yang berbentuk paket. Banyak yang ada 0 gram fat and 0 calorie tapi carbohydrate sampai mencecah 30 gram sepeket! 30 gram karbohidrat tu kalau dimakan akan bertukar menjadi glukosa. Bila anda exercise, glukosa itu yang dibakar sebagai tenaga dan hilang, lemak hilang sedikit sahaja sebab tiap-tiap kali makan, anda minum sepeket. Kalau 3 kali sehari, dah 90 gram karbohidrat. Sedangkan kalau nak kurus betul-betul, anda hanya patut makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja! Buat apa membazir duit membeli makanan diet dalam peket sedangkan anda boleh kuruskan badan dengan hanya menjaga karbohidrat dalam pemakanan.
Induction hanya berlangsung selama 2 minggu. Kalau berat badan berlebihan sangat atau lambat menyusut, anda boleh kekal pada tahap Induction selama 6 bulan keatas dengan selamat. Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.

Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (equilibrium state). Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. Kaum lelaki, terutamanya yang muda akan lebih mudah membakar karbohidrat dan lemak daripada kaum wanita.

Syarat-syarat Induction

1. Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 9.00pm.

2. Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.

3. Makanan diproses dikilang selalu ditambah gula dan berkabohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.

4. Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam list makanan yang diharamkan diatas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.

5. Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.

6. Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.

7. Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.

8. Jangan sangka makanan tertentu itu berkarbohidrat rendah. Sebiji buah pear bersaiz sederhana ada 25 gram karbohidrat, sebiji telur ayam bersaiz besar cuma ada 0.6 gram karbohidrat! Check dulu!

9. Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula atau artificial sweteener.

Sumber : Sembang2 Melayu

Bahaya Diet Drastik

AMALAN diet yang drastik dan pengambilan ubat kurus untuk menurunkan berat badan sebenarnya boleh diibaratkan sebagai tindakan kurang bertimbang rasa terhadap diri sendiri kerana ia bukan saja tidak berkesan, malah boleh mendatangkan kesan negatif tanpa disedari.

Antara punca utama ramai gagal dalam program diet ialah ia sukar dipatuhi, penggunaan bahan tidak selamat dan mempunyai kesan sampingan serta kurang berkesan sehingga menyebabkan ramai berasa kecewa apabila jarum penimbang masih menunjukkan angka sama.

Apabila anda mengamalkan diet drastik, berat badan turun dengan cepat. Sebenarnya berat yang hilang itu adalah berat air dan otot. Namun, selepas satu tempoh biasanya berat badan akan kekal, walaupun jumlah makanan diambil makin sedikit.

Masalah ini membuatkan ramai berasa kecewa dan berhenti separuh jalan. Mereka kembali kepada tabiat pemakanan asal dan menjadi lebih berisi berbanding sebelum mengikuti program diet.

Pengerusi Hal Ehwal Perubatan, Sains Kesihatan dan Pendidikan, Shaklee Corporation, Dr Jamie McManus, sebenarnyer ramai tidak sedar mereka mengamalkan diet yang salah sehingga terpaksa berlapar semata-mata mahu menurunkan berat badan.

Apabila kurang makan (jumlah kalori kurang daripada yang diperlukan iaitu 1,200 kalori untuk wanita dan 1,800 kalori bagi lelaki), badan bertindak balas dengan mengambil protein daripada otot sebagai bekalan tenaga.Ini kerana rantaian protein lebih mudah dipecahkan bagi mendapat tenaga, sebaliknya lemak akan disimpan. Proses ini menyebabkan berat badan turun dengan cepat.

“Keadaan ini juga secara tidak langsung menurunkan kadar metabolisme. Sejumlah 0.45 kilogram otot membakar antara 30 hingga 50 kalori setiap hari.Apabila badan menggunakan protein daripada otot, bermakna kuantiti otot semakin sedikit. Ia bermakna metabolisme juga semakin rendah.

“Sedihnya, kadar metabolisme yang hilang ini tidak berganti. Anda kekal dengan kadar metabolisme rendah. Ini sebabnya apabila seseorang itu kembali kepada tabiat pemakanan asal, mereka mengalami masalah pertambahan berat badan.

“Tenaga yang tidak digunakan disimpan sebagai lemak. Lama kelamaan simpanan lemak dalam badan meningkat dan menyebabkan seseorang itu bertambah gemuk.

Badan akan mengalami penurunan jisim otot dan peningkatan simpanan lemak. Simpanan lemak yang banyak juga boleh memperlahankan lagi kadar metabolisme dan usaha menurunkan berat badan menjadi lebih sukar

Berlebihan berat badan, kegemukan dan obesiti menjadi masalah sejagat. berat badan lebihan bukan satu masalah hinggalah ia menjejaskan kesihatan. Justeru, sebelum ia dianggap sebagai masalah, langkah terbaik ialah mengelakkannya daripada terjadi.

Soal Selidik Pemakanan Kebangsaan 2002/2003 yang dijalankan Kementerian Kesihatan ke atas orang dewasa mendapati, masalah berlebihan berat badan meningkat kepada 27 peratus (4.2 juta) berbanding hanya 16.6 peratus (1.7 juta) pada 1996.

Secara purata kadar pengambilan tenaga (daripada makanan) penduduk dunia bertambah 25 peratus, tetapi aktiviti cergas pula berkurang 25 peratus. Senario ini menyebabkan masalah pertambahan berat badan dan obesiti menjadi masalah seluruh dunia.

Masalahnya, ramai tidak sedar mereka mengalami masalah kekurangan zat walaupun banyak makan. Keadaan ini menyebabkan badan menghasilkan isyarat untuk kita makan lebih banyak bagi menampung kekurangan zat tadi.Pilihan makanan yang tidak seimbang dan kurang sihat menyebabkan masalah kekurangan zat tetap berlaku, walaupun makin banyak makan.

Pengurusan berat badan tidak harus diukur pada timbangan saja, sebaliknya ia perlu bersifat lebih menyeluruh seperti peratusan lemak dalam badan, terutama lemak yang berkumpul pada abdomen atau perut.

Ubat kurus (termasuk yang diambil di bawah pengawasan doktor) hanya sesuai bagi individu yang terlalu gemuk dengan syarat jika semua langkah seperti bersenam dan kawalan makanan tidak berjaya.

kita sebagai pengguna perlu lebih berhati-hati, banyak ubat kurus kini diharamkan kerana ada banyak kesan sampingan. Ubat penghalang badan menyerap lemak juga tidak bagus kerana badan memerlukan lemak untuk mendapatkan vitamin A, D, E dan K.

Individu yang berumur dan ada masalah kesihatan juga disaran mendapatkan nasihat doktor sebelum mencuba ubat atau program menguruskan badan untuk mengelak risiko tidak diingini.

Biar apapun program yang kita cuba, pastikan ia disertai dengan senaman dan banyakkan minum. Apabila mencapai berat yang diimpikan, teruskan gaya pemakanan seimbang dan bersenam..

Menu Hari Pertama Atkins

Menu sy untuk hari ni ialah...

Breakfast
1. kopi radix satu cawan (kopi yg dinyah-kafein)
2. telur setengah masak satu biji


Lunch
1. ikan keli bakar cecah kuah asam (beli je kat kedai...hehe)
2. ulam2 cecah sambal belacan
p/s : kuah asam n sambal belacan ade karb ke??sy rase xde..tp belacan ade letak tepung ke kalu buat?tak tahulaaaaaa...isk3...anda rase?

Dinner
1. sup ikan merah (bakal dimasak..)

Supplement
1. Kapsul Roselle HPA, 2 biji pagi dan 2 biji malam..(sumber vitamin C...)

sy tak amik makanan perantara...kalu sy rase lapar, sy akan minum air...sy ni kuat minum air masak, so, tak risau sgt kadar pengambilan air..setiap hari memang berbotol2 air sy akan minum...insyaALLAH mmg lebih dr 8 liter sehari...hehe..

harini anda makan ape??
Jomlaa share ngan kami..
kalu ade resipi diet yg sedap2 ke, PM sy ye..
nanti sy postkan....

Monday, March 30, 2009

The Complete Atkins Induction Diet Food List

Rujukan Pemakanan, ape yg boleh makan and ape yg tak boleh makan sepanjang waktu induction period...

The Atkins Induction Diet food list is absolutely necessary to be successful on this diet. This list will be your Bible for eating during the crucial Induction Phase, when you are converting your body from carb and sugar-burning to a fat-burning metabolism.

Fortunately, Dr. Atkins and the Atkins Institute have outlined exactly what you can and can’t eat when starting this low carb diet. Below I have outlined which foods on the list are acceptable while you are in the Induction Diet Phase:

You Can Eat Liberally:

1. FISH ; tuna, salmon, sole, trout, flounder, sardines, herring

2. FOWL ; chicken, turkey, duck, goose, game hens, pheasant, quail

3. SHELLFISH ; oyster, mussels, lobsters, clams, shrimp, sqids, crab

4. MEAT ; beef, lamb, bacon, ham, veal, venison

5. EGG

The only rule with the above foods is to limit processed meats (such as lunchmeats and pepperoni) to cut down on possible added sugars or preservatives. Also limit organ meats and oysters to less than 4 ounces a day.

Cheeses are Good!

You can eat as much as four ounces of cheddar, gouda, mozzarella, the various blue cheeses, Swiss, cream and most sheep and goat cheeses.

Salad Greens/Vegetables:

You can get plenty of fiber and nutrients by eating up to three cups of the following:

Alfalfa sprouts daikon mushrooms chives
arugula endive parsley lettuce
bok choy escarole peppers romaine
celery fennel radicchio sorrel
chicory jicama radishes cucumbers
mache


Other Vegetables:

artichoke hearts celery root pumpkin asparagus
chard sauerkraut bamboo shoots collard greens
scallions snow peas dandelion spaghetti squash
bean sprouts beet greens eggplant hearts of palm
broccoli string beans wax beans Brussels sprouts
kale tomato summer squash spinach
kohlrabi leeks turnips cabbage
water chestnuts okra cauliflower onion
zucchini

Herbs

Dr. Atkins’ Diet food list allows these herbs and spices liberally during the induction phase, but watch out for seasoning blends that contain sugar!


garlic basil oregano rosemary tarragon
cayenne ginger sage cilantro thyme
dill pepper

For seasoning salads, vinegar and oil are great, but it should be plain or apple cider vinegar. Balsamic vinegar has sugar, so don’t use it. Another alternative for a zesty salad is simply adding a few squirts of lemon juice and some herbs.

Fats and Oils

You can cook with butter or olive oil for great taste. Most other vegetable oils are allowed on the Atkins Induction diet food list, especially any that are cold-pressed. Some good alternatives to olive oil include sunflower, safflower and soybean oils. You may want to try a few to see if there is one that has a flavor you prefer. Don’t use margarine! It is full of hydrogenated oils (trans fats) that aren’t at all good for you.

Liquids


Broths – check the labels to make sure they don’t have additives or sugars
Club Soda
Heavy or light cream (up to three tablespoons)
Coffee or tea that is decaffeinated (to prevent fluctuations in blood sugar)
Diet pop, but only if sweetened with sucralose (a brand name is Splenda)
Herbal tea
Water


What to NEVER Eat During Induction

There are a few foods that you will be tempted to eat during Induction that you should avoid at all costs. This includes any starchy vegetables, bread or dairy products that aren’t cheese, cream or butter. Also be sure you don’t eat any fruit. Fruit is not on the Atkins Induction Diet Food List at all. You may be used to thinking of fruit as a “diet food,” but they are high in sugars that will convert to starch, so they must be avoided during Induction.

Don’t forget that gum, mints and hard candies all contain sugars, so don’t use them during Induction. These are loaded with sugar and will derail you quickly if you think of them as “freebies” because they aren’t food!


What You Should ALWAYS Have During Induction

Vitamins, vitamins, vitamins. I can’t stress this enough – a good multi-vitamin and mineral supplement is extremely important during the induction phase period (and all phases of the Atkins Diet program). The food supplements on your list should have a wide range of nutrients, but especially B vitamins and vitamin C. Fish oil or other fatty acid supplement should also be taken.

Lots of water – eight glasses of water a day at least. This helps flush toxins out of the body and keeps you from becoming dehydrated.


My Advice (the website admin)

By now you can see that the Atkins induction diet food list is really pretty long, especially if you do some looking around for good recipes. There are plenty of Atkins Diet Induction recipes in Dr. Atkins’ own books. You can also find thousands of them on the web. Today even many restaurants provide dieters with an Atkins Diet induction menu section on their regular menus to make eating out more enjoyable so enjoy!

Source : http://www.atkins-diet-advisor.com

Easy-to-Follow Atkins Diet Induction Instructions

Esok sy dah nak start induction phase untuk Atkins Diet Programme....
ni ade artikel mengenai induction phase buat rujukan sy dan anda juga...
pembakar semangat...tak sabar rasenye nak mulekan program ni....
yeaaaaaaaaaaaaahhhh!!!

The Atkins diet induction instructions may seem limiting at first, but it is important to remember the purpose of this phase. Induction is easy to stick with if you keep in mind that it isn’t the main part of the diet. While it is the part most of us think of when we talk about starting the Atkins diet, it is really only a small part of the program.

The Atkins Diet Induction Stage is meant to get your body working in a new way. In fact, Dr. Atkins described it as a way to, “induce weight loss by changing your body’s chemistry so that you will achieve…lipolysis and the companion process of ketosis.” It is designed to “get the ball rolling,” and isn’t meant to be the focus of your long term weight loss.

With this in mind, following the Atkins diet induction instructions become easier because you know it is only a small part of the diet as a whole and will last only a few weeks. The instructions are really very easy to follow if you keep a list of the acceptable foods handy and keep several things in mind that will make you successful.


Instructions for the Atkins Diet Induction Period


1. Never skip meals. Eat three regular meals with small snacks in between or have four or five smaller meals spread throughout the day.


2. Eat plenty of proteins and fat from the suggested foods list. Dr. Atkins’ books contain plenty of Atkins Diet induction menus for suggestions.


3. Never, ever go over 20 grams of carbohydrates during Induction. The carbohydrates you do eat should come mostly from vegetables and salad greens. This is one of the most important things to keep in mind during Induction.


4. Eat NO fruit, pasta, grains, bread or dairy products other than cheese, butter or cream. Also no nuts or seeds during the first few weeks of Induction.


5. Don’t eat anything that isn’t on the Induction food list. No cheating allowed at all during the Induction phase! Remember, you’re trying to reset your metabolism. If you cheat, you’ll take two steps back from one step forward.


6. As your appetite decreases, pay attention to it. Eat less by eating only until you feel satisfied, not stuffed.

7. Learn to read labels so that you don’t accidentally eat hidden carbs in foods, especially if you are eating prepared foods.

8. Be aware when eating out. Gravy, sauce or salad dressing could contain sugar or starches. What you make at home following an Atkins recipe will be better, so when you eat out just skip these items. If you want a salad, vinegar and oil is a good choice.

9. Don’t have drinks with aspartame as a sweetener. You should always use sucralose or saccharin. And remember, each packet is one gram of carbs!

10. Cut out caffeine because it can lower your blood sugar.

11. Drink lots of water. Eight glasses a day is ideal.

12. Be sure you add fiber to your diet. Wheat bran, psyllium husks or ground flaxseed will help.

If you follow these twelve basic Atkins Diet Induction instructions, your success is practically guaranteed. They aren’t complicated, but they are strict, so you should follow them to the letter. The good news is that once you’re through the Induction Phase, you will be able to move onto the Weight Loss Phase, which loosens up the rules a bit and allows you to add more foods. Just remember – Induction is the key to getting everything started on your weight loss journey.

Source : Atkins Diet Advisor (ade byk infos mengenai atkins diet dlm site ni..bleh buat rujukan sebab admin dah simplified cara atkins diet...rajin2 laaa view yeer...)

Ratuku oleh Awie

Bisikan yang pertama
Membawa erti untuk selamanya
Aku bagai tak percaya
Apa yang telah pun kurasa
Engkau bagaikan ohhh… permataku
Engkau pun jua ratuku

Engkaulah segalanya
Engkaulah hanya untuk diriku
Aku hanya untukmu
Itulah janjiku padamu
Kita bagaikan ombak dan pantai
Tidakkan terpisah lagi
Walaupun pasangnya
Walaupun surutnya laut

(*)
Ratapan naluri
Memanggilkan namamu
Kerana pertemuan ini
Akanku abadikan
Segala memori
Kulewati waktu itu
Didalam pelukanku
Gugurnya pemisah
Di antara kita terbinanya
Satu mercu tanda
Cinta yang setia
Meredahi masa meniti usia
Hingga keakhirnya
Ku abadi cinta dihati ini

(Ulang *)

Dihati ini…

Ratuku - Awie



Nak Download?? KLIK DISINI

Geram dgn Atkins Diet Program

sy linger around website2 tentang diet...
skali terjumpe satu website ni, Rahsia Diet.com...

tertarik dgn satu post mengenai Atkins Diet..
dlm site tu ade bg link tentang buletin kisah kejayaan pengamal2 Atkins Diet...
anda tengok laa sendiri gmbr2 mereka...mesti anda sangat geram...sbb sy rase geram n meroyan jugak ade..hehe...KLIK KAT SINI utk masuk ke site tuu...

hati meronta2 utk mencuba Atkins Diet semula..
tapi bile teringat betapa seksanya, semangat nak buat kurang...

tapiiiiiiikaaaan,bile tengok gambar2 pengamal atkins diet kat site tersebut, sy seolah2 teruja nak mengamalkannya...
waaaaaaaaaaaa, sape tak nak kurus cepat??sape tak nak rapid result kan??

hmmmm,tulaaaaaaaaa....displin tuu penting...
displin makan, displin senaman...
kalu tak displin mmg susah laa nak amalkan atkins diet...
astu kene kuat semangat gak...

dulu sy teragak2 nak buat atkins diet ni...
tapi lepas tengok gambar2 mereka, sy jadi teruja teramaaaaaaaat sangat...
uwaaaaaaaaa...

jomlaaa kawan2 kite try Atkins Diet...
start esok sy akan start induction period...
induction kene amalkan 2 minggu jer...
bagi sesiape yg tak tahu lagi ape itu atkins diet, anda boleh KLIK DISINI...

start esok sy akan catatkan di blog, sy akan makan ape pada hari tu...
at least,anda pun bleh pantau pemakanan sy sehari2...hehe..
habeslaa sy...

sokongan anda amat2 sy perlukan...
seperti ape yg sy penah ckp di awal2 post sy,
blog ni sumber kekuatan sy...
Kalu takde blog ni, sy tak bersemangat...

Sunday, March 29, 2009

Bob Mesra Semakin Kurus



Mungkin ini sebagai cabaran bagi mereka yang bertahun-tahun cuba untuk kurus. Bob kurus bukanlah kerana sedut lemak, tetapi pergi exercise di gym fitness first, selain berdiet tentang makanan yang beliau ambil. Jika begini, McDonald’s dan KFC dah tak makan lagilah camni. Anuar Zain, masa kau telah tamat..Tiba masaa untuk “MESRA”….. Bob Kurus tanpa ditaja oleh mana-mana slimming centres.

p/s : alamak!!ramai org dah kurus ni, kite bile lagikah wahai kawan2?? huhu...

Cara-cara Lompat Tali

Pengenalan

Jean Barknow seorang wanita Amerika yang pertama telah memperkenalkan aktiviti lompat tali untuk jantung pada tahun 1978 secara besar-besaran melibatkan semua umur dan pada tahun 1981 Paul Smith seorang pakar fisiologi sukan mengesahkan melalui kajian beliau bahawa aktiviti lompat tali untuk jantung yang baik dan mampu membakar lemak dan meningkatkan sistem kardiovaskular dengan lebih bekesan jika dibandingkan dengan aktiviti aerobik yang lain. Kini aktiviti lompat tali diterima luas oleh masyarakat Eropah dan merupakan aktiviti yang paling digemari oleh anak-anak muda mereka.

Keperluan Asas Lompat Tali

1.Tali Skipping
2. Pakaian dan Kasut Sukan Yang Selesa
3. Tempat Yang Sesuai

Permulaan Melompat Tali

-Untuk permulaan, ayunkan tali dan pusing tali di sisi anda. Jika anda sudah selesa, anda harus melompat setiap kali tali yang dipusing telah mencecah lantai. Jangan melompat terlalu tinggi (˜30cm). Bagi menguatkan otot kaki, anda harus selalu melompat dengan menjengketkan kedua belah kaki dan melompat setempat

-Lakukan sehingga mahir. Jadikan ia menarik dengan mempelbagaikan cara lompatan, menambah muzik dan bermain dengan keluarga dan rakan-rakan.

Cara Lompat Tali Yang Betul dan Berkesan

-Memanaskan badan—Lakukan senaman ringan untuk memanaskan badan diikuti dengan regangan bagi melonggarkan otot-otot

-Panjang tali skipping—Pastikan sukatan tali skipping sesuai dengan ketinggian anda. Pegang kedua-dua belah hujung tali dan pastikan ia berada di bawah ketiak anda. Jika terlalu panjang simpulkan tali tersebut

Cara memegang tali skipping— rapatkan siku ke badan dengan tapak tangan terletak sedikit ke bawah pinggang lebih kurang 20-25cm dari badan

Sumber : Laman Web Sihat Cergas Ceria

Friday, March 27, 2009

10 Mitos Nutrisi dan Latihan

Banyak pantang larang atau mitos mengenai makanan dan latihan. “Makanlah yang ini, yang itu tak boleh, “Jangan buat itu, kena buat macam ni” dan macam-macam lagi. Saya senaraikan 10 mitos yang selalu kita dengar:

Mitos 1: Jangan makan kalau nak kurangkan berat
Realiti: Benar, tapi ada tapinya. Tidak makan bermakna kurang kalori. Kurang kalori boleh menurunkan berat badan. Tetapi, ia akan menurunkan paras metabolisma dan tenaga dalam tubuh, menyebabkan otot tidak berkembang. Ia akan memberi masalah kepada kesihatan anda. Uruskan atau seimbangkan kalori mengikut ‘bajet’ anda.

Mitos 2: Bila semakin tua, otot bertukar menjadi lemak
Realiti: Otot dan lemak adalah dua jenis tisu badan yang berbeza. Otot tidak boleh bertukar menjadi lemak. Begitu juga sebaliknya. Mitos ini sering dikaitkan dengan ahli sukan yang menjadi gemuk apabila sudah bersara. Mereka gemuk bukan sebab usia, tetapi tidak berlatih seperti waktu aktif. Ada juga yang tidak mengawal pemakanan mereka.

Kurang bersenam akan mengecutkan otot – malahan mengurangkan kadar bakaran tenaga dalam tubuh. Ditambah pula tiada latihan, tiada pembakaran kalori. Mereka akan menjadi gemuk. Tetapi, ini tidak bermakna otot anda bertukar menjadi lemak. Ini isu lain. Tidak semestinya anda akan gemuk apabila berhenti berlatih. Anda cuma perlu kurangkan penggunaan kalori. (Apa yang paling baik ialah amalkan makanan seimbang dan bersenam.)

Mitos 3: Saya hanya perlukan aerobik sahaja
Realiti: Jika anda gabungkan latihan berat dengan aerobik atau kardio, kesan kehilangan lemak menjadi tiga kali ganda daripada senaman aerobik semata-mata.

Aerobik sangat baik untuk ketahanan kardiovaskular, tetapi ia mengurangkan kepaduan otot dan kepadatan rangka tulang sebelah atas tubuh. Otot menggunakan bahan bakar yang disimpan dalam otot. 1 kg otot menggunakan bahan bakar sama seperti kita berlari 1 km setiap hari. Selepas berumur 35 tahun, mereka yang tidak aktif akan hilang 250 g otot setahun dan menambah 700 g lemak. Latihan berat akan melambatkan proses penuaan.

Mitos 4: Semua lemak memudaratkan
Realiti: Ya lah. Banyak lemak boleh membawa kepada obesiti dan mengundang banyak penyakit. Tetapi, tubuh juga memerlukan lemak. Ia melambatkan proses penuaan dan menangani masalah kelaparan dalam jangka masa yang lama berbanding karbohidrat. Apa yang penting ialah anda harus kenal lemak ‘baik’ dan lemak ‘jahat’. Anda harus faham bahawa lemak juga satu makronutrien penting (sejumlah 15% lemak diperlukan dalam pengambilan kalori harian anda).

Mitos 5: Untuk membina tubuh langsing, perlu berlatih beberapa jam sehari
Realiti: Jangka masa latihan sebenar sepatutnya tidak melebihi sejam. Walaupun perlu bersosial, ada baiknya jangan buang masa berbual waktu di gim atau minum di lounge.

Mitos 6: Sekarang, saya sudah mula berlatih, bolehlah saya makan apa saja
Realiti: Anda sudah mula berlatih. Apa yang anda makan lagi penting. Anda perlukan makanan berkhasiat bukan yang sia-sia. Anda akan berasa lebih bertenaga, bukan saja semasa berlatih, malahan sepanjang hari. Tidur nyenyak dan mampu melawan beberapa penyakit.

Mitos 7: Kalau wanita angkat berat, tubuh mereka jadi sasa dan berketul-ketul
Realiti: Saya dah biasa sangat dengan kenyataan begini. Sebenarnya, tidak ramai wanita yang ada nisbah testosteron ke estrogen yang membawa kepada pertambahan saiz otot. Wanita yang nampak sasa itu sebenarnya menyimpan banyak lemak. Susah bagi wanita Asia membentuk tubuh yang besar dan padu. Sama ada lelaki atau wanita, kedua-duanya boleh membentuk tubuh yang tegap dengan latihan yang lebih ringan (lebih 25 kali) daripada hanya beberapa kali latihan berat.

Mitos 8: Makan banyak protein akan menambah pertumbuhan otot
Realiti: Terutama protein daripada makanan tambahan. Benar, protein membekal bahan bakar kepada otot. Cuba fikirkan – adakah dengan menambahkan petrol ke dalam tangki akan membuatkan kereta anda bergerak? Tentu tidak! Petrol tambahan digunakan hanya apabila diperlukan. Samalah macam tubuh manusia. Lebih protein tidak membina otot. Ia hanya menyediakan bahan bakar untuk otot apabila diperlukan.

Jangan keliru antara bahan bakar daripada lemak, karbohidrat atau protein. Protein digunakan untuk membina semula otot selepas latihan.

Mitos 9: Saya boleh makan semua makanan lemak sifar
Realiti: Banyak syarikat menyalahgunakan istilah makanan ‘sifar lemak’ untuk melariskan produk mereka. Apa yang mengurang atau menambahkan berat badan bukannya lemak, tetapi jumlah kalori. Ada juga minuman lemak sifar ini mengandungi kalori berbanding minuman biasa yang bergula (karbohidrat). Makanan/minuman begini memang lazat. Dikhuatiri anda terlebih makan pula nanti.

Mitos 10: Semua kalori sama sahaja
Realiti:
• Lemak menjadi lemak tubuh – 3 kali ganda lebih mudah daripada karbohidrat
• Lemak menjadi lemak tubuh – 5 kali ganda lebih mudah daripada protein
• Karbohidrat menjadi lemak tubuh – 1.67 kali lebih mudah daripada protein.

Oleh : Kevin Zahri @ Fitness on Gua.com

Wednesday, March 25, 2009

Pasta dan Diet Seimbang



Jika anda sedang berusaha menurunkan berat badan, jangan takut untuk menikmati pasta kerana ia sama sekali tidak menggemukkan.

Mengapa tidak?

Ini kerana pasta bukan diperbuat daripada tepung gandum. Sebaliknya ianya dihasilkan daripada semolina yang diperolehi daripada bijirin gandum yang telah dikisar halus dan dicampur bersama air. Kerana itulah pasta berwarna kekuningan. Selain daripada itu, pasta juga rendah GI (glycemic Index).

Satu cawan pasta yang telah dimasak hanya mengandungi 200 kalori dan bebas daripada kolesterol. Pasta juga selamat diambil oleh pesakit diabetes kerana ia tidak meningkatkan paras gula di dalam darah dengan cepat. Hidangan pasta juga lebih enak jika dicampur dengan sayur-sayuran, ikan, minyak zaitun, sos tomato, kekacang maupun daging.

Sumber : Laman Tips dan Petua

Tuesday, March 17, 2009

Rahsia 10 Makanan ANTI-KOLESTEROL

Berikut ini disenaraikan 10 jenis makanan yang boleh mengurangkan kolestrol. Lepas-lepas ni, bolehlah perbanyakkan memakan makanan yang sepeti ini.

1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga dpt menghindarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
Kuaci mempunyai kandungan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING
Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dlm badan.

5. IKAN TUNA
Termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.

8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.

Sumber : Koleksi Petua, Rahsia, Tips, Panduan, Teknik & Cara Bagaimana Dalam Bahasa Melayu

Monday, March 16, 2009

Menu Rendah Lemak, Tinggi Protein dan Serat

Atas permintaan rakan sy Azwa, maka senarai menu ni sy post kan...thanx to her sbb remind utk post menu ni..sy ada niat nak postkan, cuma terlupa..hehe..

Sy dapat menu ni dr gym..Mamat gagah perkasa yg bagi..hehe..anda boleh ikut menu ni utk pemakanan yg teratur and tak perlu sakit kepala nak makan ape..

oklaa...selamat mencuba..

*Amalkan selama 6 hari berturut2 dan beri anda kelonggaran pada hari ketujuh.Kemudian, ikut semula diet ini bersama program senaman yang konsisten.

8.00 PAGI
-2 keping roti bakar
-sapu dengan mentega rendah lemak atau jem buah2an
-1 cawan susu rendah lemak
-1 gelas air suam

atau

-2 biji telur rebus (ambil putih sahaja)
-1 mangkuk quacker oats or cornflakes bersama susu skim atau rendah lemak
-1 cawan kopi atau teh (1 sudu kecil gula atau susu tanpa lemak sebagai krimer)
-1 gelas air suam

10.00 PAGI
-1 biji epal / limau / jambu batu
-1 gelas air

1.00 TENGAHARI
-1 gelas air suam (minum setengah jam sebelum makan)
-setengah cawan atau 4 sudu besar nasi putih atau 1 cawan nasi beras merah
-sup sayuran (tanpa minyak n kurang garam)
-1 ekor ikan (bakar atau kukus sahaja)

atau

-1 gelas air suam
-2 biji ubi kentang rebus
-sepotong ayam bakar atau kukus (buang kulit)
-sayuran (boleh digoreng dengan separuh sudu besar minyak sahaja)

3.00 PETANG
-1 gelas susu atau milo (gunakan susu rendah lemak) *Jangan guna gula dalam minuman
-1 biji pisang atau 2 keping biskut (tanpa krim)

6.30 PETANG
-2 keping roti gandum (wholewheat) dibuat sandwich
-inti tuna atau sardin tambah cili
-timun dan mentega rendah lemak
(Jangan letak mayonis atau butter)

atau

-Salad sayuran (jangan bubuh dressing..kalau nak jugak, letak separuh sudu sahaja dan perah limau atau lemon) atau KFC GARDEN SALAD
-1 gelas air suam

8.00 MALAM
-1 mangkuk sup cendawan / sup ayam / sup sayur

atau

-1 keping biskut dan susu rendah lemak
-2 gelas air suam

Aizat Hilang 4kg Seminggu


Dulu..


Sekarang


KUALA LUMPUR, 25 JUN 2008: Bintang Akademi Fantasia 5 (AF5), Aizat menyifatkan kehilangan berat badan yang dialaminya ketika ini adalah proses yang tidak dirancang.

Dia yang pernah memiliki berat badan 112 kilogram sebelum ini sudah boleh tersenyum apabila beratnya sekarang tinggal 84 kilogram. Semuanya berlaku dalam masa 3 bulan.

"Pada Januari lalu, saya mula cuba berjogging sebagai riadah untuk mengisi masa lapang. Selepas itu saya mula merasakan begitu selesa sebelum menjadikan aktiviti ini sebagai rutin dan ia mula berkesan sehinggakan saya dapat menghilangkan berat badan sebanyak 4 kilogram seminggu.

"Untuk mengekalkan kesihatan, saya mengamalkan pula pemakanan yang lebih stabil dan berkhasiat. Saya juga ada berkunjung ke gimnasium sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

"Mungkin ramai anggap saya makan ubat kurus tetapi ia tidak benar. Saya tidak pernah mengambil ubat kurus secara melampau," katanya selepas majlis pelancaran album sulungnya, Percubaan Pertama, di Pavilion Kuala Lumpur, petang tadi.

Anak ke-5 daripada enam beradik ini, memulakan langkah terbaru selepas melancarkan album solo hasil titik peluhnya dibantu ahli keluarganya. Malah Aizat bertuah kerana dikelilingi keluarga yang selalu menyokong karya seninya.

Kebanyakan lagu dalam album Percubaan Pertama adalah hasil karya adik-beradiknya iaitu Amar dan Anas. Selepas setahun keluar daripada AF5, dia sudah memiliki syarikat rakaman sendiri iaitu Kasi Gegar Entertainment Sdn Bhd yang diuruskan oleh ahli keluarganya sendiri.

Kini Aizat baru saja menghabiskan program asasi di Kolej Muzik Antarabangsa (ICOM). Dia akan meneruskan pengajian dalam bidang Kejuruteraan Bunyi di tempat yang sama. Ahad lalu, Aizat juga menjayakan pertunjukan amal di Zoo Negara, sempena Hari Alam Sekitar Sedunia 2008.

Info Tambahan:
Jelas Aizat, berat badannya sudah turun daripada 112 kilogram (kg) ke 88 kg. Berkat usahanya yang konsisten, alhamdulillah hasilnya cukup mengujakan. Tambahnya lagi, Jumaat umpama hari ‘pembalasan’ untuk dirinya membedal apa saja makanan yang diingini.

“Sudah empat bulan berlalu, saya nekad menguruskan badan dengan tiga langkah. Pertama, kurangkan makan. Kedua, bersenam dan cara ketiga ialah menggabungkan langkah pertama dan kedua secara konsisten. Saya akan ke gimnasium dua kali dalam seminggu ataupun berenang di rumah mengikut kesesuaian waktu. Saya juga akan berjoging selama 35 minit di mana-mana kawasan yang dirasakan sesuai."

“Saya hanya menyentuh nasi seminggu sekali. Hari Jumaat saya jadikan sebagai hari untuk saya menghayati nikmat erti sebuah makanan. Selalunya, hari itu saya akan ke rumah nenek, Norly Abdul Karim. Hari itu saya akan belasah dan bedal saja makanan yang saya rasa mahu."

“Selain itu, saya juga mengutamakan makanan berorganik, berserat dan berorientasikan sayur-sayuran seperti salad. Makanan berorganik ini berkhasiat tinggi kerana ia tidak diproses dan tidak mempunyai campuran kandungan bahan kimia,” katanya dengan penuh teruja.

Sunday, March 15, 2009

Progression 3

utk bulan ni, target nak turun 4 kg tak tercapai..
baru timbang tadi reduce 2.5 kg jer..

hmmm...kuciwa sedikit...hehe...

mari buat postmortem...

gym...
paling kurang 2 kali seminggu sy ke gym..
tak dapat nak pi tiap2 hari sbb petang ade lab or class..paling awal abes kul 6.00 petang and paling lambat hebis kul 7.00 malam...
sekali pergi gym, usually sy spend 2 jam...
termasuk bersauna 15 minit...

makan...
nasi sy makan sekali sminggu...
tp mase amik nasi tuu, sy makan nasi lemak, nasi goreng..haha...
maybe ni penyebab berat sy tak turun byk...
dan pada bulan ni, ada beberapa kali makan kat luar...
then, ada one time makan buffet...
ayah belanja, sy bedal jer..ngeeeeeeeeeeee...

skipping..
sy dah start skipping..
tapi bukan tiap2 hari...

atkins diet...
3 hari sy try atkins diet...tp tak menjadi..
sy perasan hari ke empat sy makan agak banyak sikit sbb mcm org kebulur...terus program atkins diet dilupakan...
seryes mmg tak elok sgt amalkan diet ni melainkan anda istiqamah and KUAT SEMANGAT...
maybe ni penyebab gak bulan ni sy tak turun byk...

hmm..walau ape2pun, sy bersyukur...at least turun juga berat badan sy walupun sikit...

so, utk next month, sy target 3kg je...
tak nak target lebih2..nanti kecewa plak..
bahaya kecewa ni..nanti putus asa akhirnya...na'uzubillah...

nway, sy berbangga kerana sy berjaya reduce weight without any medications or supplements...
just with 2 main and important ways that are EXERCISE and REDUCE FOOD INTAKE(mostly carbs exsp. rice)...

are u with me ladies??
berapa berat anda sekarang??

Epal Merah


Oleh Hafizah Iszahanid
hafiza@nstp.com.my


Ramai tidak sedar atau ketahui sumber vitamin C terdapat paling banyak di bawah kulit buah

SEBIJI epal merah menyala bukan saja memukau pandangan malah mudah membuat seseorang itu terliur. Bukan saja warna dan penampilannya yang kelihatan menyelerakan, epal selalu mengingatkan kita pada ungkapan sebiji epal sehari mengelak dari penyakit (an apple a day keep the doctor away).

Walaupun masih belum dapat dipastikan sebiji epal boleh membantu anda sihat tetapi ia menjadi permulaan yang betul untuk sihat. Epal rendah kalori dan mudah ditemui, selain enak dijadikan snek sihat mengisi menu anda.

Sebenarnya, tiada siapa tahu tempat asal sebenar epal dengan tepat, tetapi ramai percaya ia datang dari kawasan antara Laut Caspian dan Laut Hitam. Malah, ada bukti sisa fosil epal ditemui dalam tasik zaman pra sejarah di Switzerland. Ia menunjukkan manusia sudah menikmati epal sejak 750,000 tahun lalu. Malah, epal adalah buah-buahan kegemaran pada zaman Greek purba dan Rom.
Epal diperkenalkan di Amerika oleh pendatang yang membawa benih epal bersama mereka. Rekod di Massachusetts Bay Company melaporkan epal ditanam di New England seawal 630.

Malah, epal muncul dalam pelbagai tradisi agama dan selalunya dirujuk sebagai buah yang mistik dan terlarang. Zaman dahulu sukar untuk membezakan epal dengan buah-buahan lain sebab itu epal digunakan merujuk kepada semua buah-buahan termasuk kacang dan beri.
Dari sudut kesihatan, epal adalah sumber serat yang mudah dilarut. Ia membantu mencegah pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah sekali gus mengurangkan risiko masalah jantung. Bagaimanapun, pada masa yang sama epal adalah sumber serat tidak mudah larut, membantu salur usus membersih dan membuang makanan dengan pantas melalui sistem pencernaan.

Hampir separuh kandungan vitamin C pada sebiji epal berada di bawah kulitnya. Malah, sel kulit epal juga membentuk lebih banyak aroma dan rasa. Justeru, epal bagus dimakan dengan kulitnya sekali.

Sejarah epal yang panjang menyaksikan hari ini terdapat tidak lebih daripada 7,500 jenis epal diusahakan. Setiap jenis hanya sesuai ditanam di negara atau lokasi tertentu berdasarkan suhu dan cuaca.

Selain rasa, tarikan pada sebiji epal juga bergantung kepada kulit dan baunya. Bagaimanapun, rasa epal tidak bergantung pada warnanya. Kadangkala epal yang berwarna merah terang juga tidak sesedap mana.

Satu ketika dulu, bentuk epal tidak sama bulat dan berkulit kasar. Ia juga mempunyai tekstur dan warna yang pelbagai. Bagaimanapun, epal jenis ini dikatakan lebih sedap tetapi kerana masalah komersial seperti mudah diserang penyakit dan busuk untuk proses penyimpanan dan pengangkutan ia tidak begitu popular di pasaran.

Kebanyakan epal yang ada di pasaran sekarang adalah epal jenis baru dan lebih manis, seperti yang boleh ditemui di Amerika Utara dan Eropah. Ada juga epal yang diusahakan hanya untuk masakan seperti pie epal dan untuk membuat cuka epal. Bagi epal yang dijual di pasaran Asia, selalunya epal manis dengan rasa berasid.

Secara umum, kualiti sebiji epal boleh dibahagikan kepada dua faktor tekstur dan rasa. Seperti juga rasa dan jenis yang pelbagai, epal juga memiliki pelbagai nama dan jenama. Antara yang popular Washington Apple yang ditanam di Washington.

INFO: Khasiat sebiji epal

1.Sebiji epal sehari memberi anda sejumlah lima gram serat.

2.Mengandungi anti oksidan yang menurunkan risiko masalah jantung dan barah

3.Membantu kesihatan membran paru-paru

4.Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang

5.Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah

6.Membantu mengekalkan berat badan


FAKTA

Sekurang-kurangnya 55 juta tan epal ditanam di seluruh dunia pada 2005 dengan nilai sekitar RM33 juta. China menghasilkan 40 peratus daripada jumlah itu, diikuti Amerika (7.5 peratus) dan selebihnya dari Turki, Perancis, Itali dan Iran.
Di Amerika, lebih daripada 60 peratus epal yang dijual secara komersial ditanam di Washington State. Ia menerima saingan hebat daripada epal New Zealand dan beberapa negara lain.

Mek Salam Pantai Timur: Dulu XXL kini M



KISAH pelakon Salam Pantai Timur, Mek atau nama sebenarnya Nik Sayyidah Fatiha menjadi kurus heboh di akhbar-akhbar sepanjang minggu lalu.

Masakan tidak kecoh, siapa tak kenal dengan Mek yang cukup montel dalam rancangan tersebut.

Bukan sekilo dua yang kurang, ‘che mek molek Klate’ ini khabarnya berjaya mengurangkan berat badan dari 103 kilogram ke 59 kilogram dalam masa lapan bulan.

Sebagai artis, tentu perubahan mendadak Mek menjadi perbualan ramai. Ada yang kata, “Mek mesti buat liposuction (sedut lemak), kalau tak, mustahil boleh kurus dengan cepat.” Ada pula yang mengusik, “anak dara kalau sibuk-sibuk nak kurus ni mesti ada perangsang.”

Kerana tertarik dengan kisah Mek, Kesihatan menghubungi Mek untuk mendapatkan cerita menarik tentang perubahan dirinya.

Jom ikuti perbualan dengan Mek yang sempat berkunjung ke studio Utusan baru-baru ini walaupun sibuk dengan urusan sehariannya.

Apa perasaan Mek sekarang?

Rasa lebih yakin dan saya berjaya membuktikan kepada semua orang bahawa tiada perkara yang mustahil dalam dunia ini kalau kita mahu.

Boleh ceritakan sedikit apa yang Mek lakukan untuk kurus?

Saya tak makan nasi, daging, ayam, benda-benda yang manis dan juga bergula. Dah lapan bulan saya tak makan nasi.

Tak rasa lapar?

Memanglah rasa. Tapi kena kuatkan semangat dan saya akan buat benda lain supaya lupa seperti main game atau baca novel. Setiap hari sarapan cuma sebiji epal hijau dan secawan kopi. Tengah hari tak makan dan petang sikit baru makan mihun atau kuetiau tomyam. Saya juga banyakkan minum air mineral sekurang-kurangnya empat botol kecil sehari dan minum teh herba yang mama buat.

Cukupkah dengan menjaga pemakanan?

Memang tak cukup. Setiap hari saya akan bersenam selama dua jam iaitu dengan berlari atas threadmill. Kalau balik ke Kelantan, saya ikut kelas aerobik yang mama buat. Mama saya guru aerobik.

Ada yang tak percaya Mek kurus kerana diet dan bersenam. Ada yang kata Mek mesti buat liposuction.

Tak adalah. Saya ni jenis yang takut sangat dengan jarum dan benda-benda yang ada di hospital.

Ubat-ubatan lain?

Saya tak percaya ada ubat boleh kurus. Kalau tak, dah lama saya kurus.

Apa teman-teman dan saudara cakap bila tengok Mek begini?

Mereka bagi sokongan supaya Mek terus kekal macam ni.

Nasihat Mek untuk mereka yang ingin kurus?

Kalau saya boleh buat, anda juga tentu boleh. Saya dah buktikan bahawa apa juga masalah boleh kita atasi. Macam saya, saya ada masalah kegemukan yang teruk kerana mewarisi bentuk badan yang besar dari keluarga dan juga tabiat suka makan. Doktor juga pernah kata metabolisme saya terlalu rendah. Jadi saya dah berjaya buktikan.

Gembira tak dengan perubahan ini?

Macam tak percaya. Tapi, saya bersyukur kerana saya belum terlambat. Maksudnya, saya bernasib baik kerana saya terselamat dari sebarang penyakit ketika gemuk dulu.

Betul ke Mek kurus sebab ada ‘perangsang’?

Tak adalah. Saya kurus sebab saya sendiri mahu kurus. Memang belum ada. Kalau ada saya akan beritahu nanti.

Projek terkini Mek?

Saya akan muncul dalam filem pertama berjudul Brain Scan 21. Insya-Allah, saya juga akan menghasilkan album solo pertama sendiri tak lama lagi.

Itulah ceritanya Mek, yang sibuk bukan sahaja sebagai pelakon tetapi juga pemilik salun kecantikan di Klang. Khabarnya beliau bakal memiliki sebuah lagi salun kecantikan di Shah Alam tak lama lagi. Kepada Mek, teruskan usaha anda dan semoga berjaya ya.

Sumber: utusan malaysia 23 Januari 2008

Thursday, March 12, 2009

Kita ialah Unik

Posted by pakar2 on September 2nd, 2008 in Luahan Hati

Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasulullah s.a.w keran bginda telah ditentukan maksum. Selebihnya tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi.

Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik tanpa anda alam ini tidak akan sempurna.

Memang Allah swt menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Disitulah berkuasanya Allah swt. Dia berhak dan mampu buat apa sahajamengikut kehendak-Nya. Kita tidak ada hak untuk mempertikai persoalan itu dan ini, mempertikai itu ini.

Anda mungkin merasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda. Nah, anggaplah ia suatu kelebihan. Jika anada berasa anda buruk, ia satu kelebihan yang tiasa pada orang cantik.Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung ? Tidak, tidak selalunya begitu. Kadang-kadang kecantikan membawa kemusnahan. Setelah anda dikenali sebgai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk.

Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan diwajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan diri. Saat menjadi buruk pasti akan tiba, bagaimana sicantik akan menghadapi hari tua mereka.Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang semut yang diberikan sayap oleh Allah swt supaya dia boleh terbang dan menerjah api. Samalah halnya kadang-kadang seseorang manusia diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberi balasan yang setimpal diAkhirat.

Tontonilah filem-filem atau drama di TV. Kisah hidup orang cantik penuh duri.Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas daripada sifak riak dan takbur.

Penghuni neraka kebanyakannya wanita sebagaimana sabda Rasulullah saw. wanita itu tentu yang cantik tetapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan Allah swt kepadanya.Dan tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan mempertikaikan kerja Tuhan.

Siapakah penghuni syurga itu, baragkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia. Cantik pada pandangan Allah swt ialah ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan Allah swt. Barangkali yang buruk tapi dia faham Allah swt tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada didalam hatinya.

Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manusia selalu tersasar.Hargailah diri anda sebab kewujudan anda membuktikan kekuasaan Allah swt. !!!

Sumber : Koleksi Petua, Rahsia, Tips, Panduan, Teknik & Cara Bagaimana Dalam Bahasa Melayu

Komen on Atkins Diet

Sy google and terjumpe 1 blog..blogger ni komen on atkins diet...sy pun rase atkins diet ni bermasalah sikit..Jom kite tengok ape komen MISS NURUL on atkins diet...

Tajuk Entri : Diet Protein
Blog :
Basically...

“ saya dah setahun tak makan nasi…”
“ berat badan saya dah turun. saya banyak makan makanan berprotein”

macam pernah dengar kan ayat-ayat nie. semua artis Malaysia dah buat macam nie, sana sini aku baca dalam majalah. sekarang diet protein dah jadi macam satu trend. salah satu diet protein yang famous is atkins diet. pastuh ada la muncul protein power, south beach etc.. konsepnya sama, makan protein sahaja, no carbohydrate. makan ayam, telur yadda yadda yadda.

kenapa makan protein boleh kurus kan badan? cerita dia camnie, kalau kita makan, kita perlu tenaga untuk nak proses makanan yang kita makan. so kalau kita makan carbs, carbs tu akan digunakan untuk tenaga. but if we eat protein, so kita akan bakar lemak yang dah ada dalam badan. as easy as that. sebenarnya banyak istilah-istilah saintifik macam ketones la ape la, tapi yang aku faham macam tu la.
kalau dalam atkins, the first 2 weeks yang crucial. nama dia induction. makan ayam, ikan, telur, cheese, butter and all this fattening stuff. makanan paling berlemak yang boleh dicari. setiap masa kena makan. macam apis cakap, mentekedarah! tak boleh makan nasi, roti, jajan. yang penting kena minum air banyak gila, and one suprising thing, tak boleh makan sayur atau buah. langsung. kinda hard to believe that eating all this foods yang dulu kita anggap taboo boleh kuruskan badan, but it works trust me. been there done that.

tapi kalau kita diet protein, meaning kita memang tak boleh makan nasi sampai bila-bila. gila kan? boleh la, tapi tak boleh banyak. sebab tu la ramai artis yang aku baca ‘dah setahun tak makan nasi’. tapi yang pelik tu, zila bakarin tak makan nasi, tapi makan keutiaw goreng. kalau immediately makan carbs, memang naik mendadak. dah nama diet, diet bukan untuk masa sekejap, diet is the way we eat. so nasib badan la.
aku nie, bukan apa la, tapi tau jugak la benda-benda macam nie. makan apa ok, breakfast makan apa, lunch makan apa.. cuma tak kuat semangat je hahah. aku buat atkins masa praktikal, turun la. 7kg in 2 weeks. pastuh makan nasi goreng, dah naik balik. naik yang sampai sekarang tak turun-turun (bertambah ada la hahah). buat atkins bukannya elok sangat. makan ayam banyak sangat boleh buat sakit tulang. makan cheese la, telur 4 biji every morning, dengan butter, hot dog. budak-budak pun tau betapa unhealthynya benda-benda macam tu.

there’s no bloody way I’m doing that again..
tapi tak kesah la kalau ada sesiapa nak buat diet protein. aku pun boleh ajar sekali heheh. tapi aku akan cakap awal-awal, dalam 2 minggu boleh turun, tapi kalau tak jaga memang naik la. ada berani?

***

p/s : tak dpt dinafikan,kalu kite istiqamah dgn atkins diet, memang boleh turun kaw2 punye...byk dah testimoni yg sy bace, within a week bleh turun sampai 3-4kg...sy baru cuba 2-3 hari pon, sy dah give up...tak tahan..agak menyakitkan..bayangkan lah on first 2 weeks tak leh makan buah, roti, susu ape2 makanan berkabohidrat tinggi..

Tuesday, March 10, 2009

Gemuk Air, Angin dan Daging

Kegemukan adalah dimana berat badan kita melebihi 20 peratus beratus ideal. Ini berlaku disebabkan kalori yg masuk kedalam badan kita melebihi kalori yang diperlukan. Maka akan penyebabkan berlaku pengumpulan lemak dibahagian bahagian tertentu badan.

Kegemukan individu boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu :

Gemuk Air
• Badan mengelambir dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan berlebihan di dalam badan.
• Badan akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian.

Gemuk Angin
• Perut terasa sebu adakalanya sukar untuk membuang angin keluar.
• Mudah mendapat sakit kepala.

GEMUK AIR dan GEMUK ANGIN : Picit bahagian lengan tangan, anda akan merasai lengan tangan mengelambir dan lembik.


Gemuk Daging
• Badan berasa berat dan pejal.
• Mudah penat apabila melakukan tugas harlan.
• Proses penurunan agak lambat berbanding mereka yang gemuk air atau angin ni kerana lemak di dalam badan menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.
• Proses penurunan melalui perpeluhan dan mengikut pantang yang disarankan

GEMUK DAGING : Picit bahagian lengan tangan, anda akan merasa pejal dan padat.

Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.

Sumber : Khasiat dan Cerita Tentang SIY

Sunday, March 8, 2009

Kerna Ku Sayang Kamu oleh Dygta

seandainya kau ada disini denganku
mungkin ’ku tak sendiri
bayanganmu yg selalu menemaniku
hiasi malam sepiku
kuingin bersama dirimu

reff: kutak akan pernah berpaling darimu
walau kini kau jauh dariku
‘kan slalu kunanti
karena kusayang kamu

hati ini selalu memanggil namamu
dengarlah melatiku
kuberjanji hanyalah untukmu cintaku
takkan pernah ada yg lain

adakah rindu di hatimu
seperti rindu yg kurasa
sanggupkah kuterus terlena
tanpamu di sisiku
kukan selalu menantimu


Kerna ku sayang kamu - Dygta

Nak download?? KLIK DISINI

Saturday, March 7, 2009

Rope Skipping To Losing Weight




Benefits of rope skipping exercise to losing weight..

Another great exercise for burning calories is rope skipping. Once you learn how to jump rope properly with good coordination it will be possible to continue rope skipping for longer periods. Because rope jumping is a fairly energetic exercise lots of calories can be burned during a twenty minute session of skipping.

Rope skipping is generally considered as anaerobic type of exercise thus it is not a great exercise for burning fat directly, even though it does burn a great deal of energy. However rope jumping can be an ideal exercise for a great cardio workout to help develop higher fitness levels, and this will help develop a much better energy system allowing the body to burn fat more effectively when performing other less intense exercises. Effective weight loss doesn't always mean choosing exercise which burn fat directly, all exercises have their benefits and it is probably best to use various exercises when attempting to lose weight. This also helps maintain motivation levels because you'll never be doing the same exercises day in day out.

Positive and negative sides to losing weight by rope skipping.

Benefits of rope jumping to lose weight...
1. simple to learn

2. low cost to buy rope

3. increases fitness

4. improved strength and endurance

5. strengthens bones

6. improves coordination and agility

7. can be fun with friends

Negative side to skipping when losing weight....
1. injury potential for overweight people

2. not a great overall fat burner

3. may become boring after a few workouts


Choosing the best exercise to burn the most fat can be a hard because everyone has various fitness levels and abilities so require different needs. Weight loss may be more effective if the individual uses various forms of exercise which will boost the metabolism and help burn fat from fat cells.

Source: Weight Loss For All
p/s : simple english jerr...tak yah translate eyhhh...hehehe...

Lompat Tali

Skipping, olahraga yang menggunakan tali ini ternyata mempunyai kelebihan. Jika kita melakukan skipping selama 10 minit maka akan setara dengan berlari selama 45 minit. Dan jika kita melakukan skipping selama 1 jam dapat membakar lemak sebanyak 1300 kalori...

Sumber : Coretlima


p/s : biar benar????? byk tuu 1300 kalori sejam..crossramp baru bakar 400 kalori sejam...joging = 300 kalori..sauna = 400-600 kalori....tpkan, rase2nye kan...ade ke sesape dlm dunia ni leh bertahan melompat sampai satu jam???huhu...sy sendiri pon x tahu smpai takat mane sy mampu bertahan...esok nak wat experimen laaa...hehe..

Friday, March 6, 2009

Skipping Rope..

nak tahu sesuatu tak??
hahaha..
malu tapi mahu..

ehem2...malu tapi mahu nak cakaplaa..
sebenarnye dah nak dekat sebulan sy beli skipping rope...tp sampai skrg sy tak gune!!!bukan tak tahu main, tapi xde mase..bukan xde mase sebenarnye..tapi malas..huaaaaaaa...

mase beli tuu ingat nak main skipping pagi2 sebelum gi kelas...yelaaa pagi2 mane sempat gi gym..gym bukak kul 10am...sampai skrg tak start2 lg berskipping...terukkan sy??huhu...oleh itu, jangan contohi sy..

sy beli skipping rope atau dlm bahasa melayu nye tali lompat(betul ke ni??lompat tali laaaaaaa!!!) kat jusco...RM5.90 je..tapi sy nye ade counter..maknenye bleh kire laa sy lompat berapa kali...ade yg lagi murah,RM3.90 and RM2.90..yg ni xde counter...biase je...murahkan??hehe...

sy lum cari lagi kelebihan cara bersenam dgn skipping...lepas ni kalu berkesempatan sy akan google...

ade sorang jejaka tampan segak bergaya dgn 6 pax(6 ketul di badannye) kat gym cakap kat sy kalu skipping 30 kali sehari pon dah cukup...tambah sikit, 30 kali tanpa henti...

hmmmmm...esok sy nak start laa berskipping...
jomlaaa kite main lompat2..
yeayyy...

p/s: teringat dulu mase kanak2 main tali getah...ZERO POINT!!

Wednesday, March 4, 2009

Kasanova XXL...

anda ade tengok tak satu rancangan di tv3 setiap selasa kul 11.00 malam?

cite kasanova XXL...

hmmmm...pada mulanya sy semangat betul nak ikuti cite ni...sy ingat, bleh laa sy gain tips si ozi ni yg berusaha nak kurus...as motivation nak kurus ke..at last, penyelesaian masalahnye ialah wat operation kecikkan perut...hampehhh..hmmmmmmmmmm...agak terkilan...

sy juge ingat cite ni akan motivate org2 seperti sy utk kurus...tp akhirnya sy sedar, mereka seperti promote Obesiti Centre...berkecai perasaan hati nak ikut cite ni...nasihat sy, kalu nak wat cite, wat laa seikhlas mungkin..bleh tak??

kalu org mcm ozi, ade company sndiri dan kaya, bleh laa wat operation...mcm sy ni??nak beli produk herbalife utk 3 hari pon dah semput!!!aduhhai...

well, for me,its better kalu kte wat cara manual...mmg result dia lambat..tp asalkan kite mampu, kite sehat and kite happy, ituu mmg sudah sgt mencukupi..betul tak??

kemudian, sy nak amik satu situation dlm cite ni...anda tengok tak episod selasa lepas??walaupun, ozi dah kurus, die still nak makan byk2 sbb die frust menonggeng putus cinta ngan kekasih hati dia, lara...kerana ape??kerana pada mulanya niat dia dah tak betul...niat dia nak kurus kerana lara..itupun, dia bernasib baik sbb perut dia dah dikecikkan, kalu ditakdirkan dia tak buat operation tuu, maka dia yg dah kurus tuuu akan jadi gemuk balik dan berat badan dia tak mustahil akan naik 2 kali ganda dr berat sebelumnya!!!

tolonglaaaa...sy nak ingatkan rakan2 senasib sekalian..jangan sesekali pasang niat nak kurus kerana cinta...sangat bahaya ok?

just set in your mind, kalu seseorang tuu betul2 cintakan anda, anda gemuk macam mana pun, buruk macam mana pun, dia tetap akan sayang anda....

sy malas nak menghuraikan tentang cinta...sy penat dgn dunia cinta...hahaha..cume disini sy nak tekankan mengenai niat utk kurus...

plizz laa...fikirkanlah mengenai diri anda dulu..kalau anda sudah ada "cinta", maka anda sangatlah bertuah..hargai pasangan yg ada...tapi kalau anda tiada lg cinta atau baru kehilangan cinta, tolonglah work out on diri anda dulu yee..hehe..

apa pendapat anda?? bagilah komen sikit..nak dengar gak suara hati anda...

Fakta Kentut

Ini bukan lawak. Ini kenyataan! Tapi nak tergelak...

S: Dari mana datangnya gas kentut?
J: Gas ini datangnya dari beberapa punca: udara yang dihirup, udara yang meresap ke perut dari darah, gas yang terhasil dari reaksi kimia dalam perut dan gas yang dihasilkan oleh bakteria yang tinggal dalam perut.

S: Apakah yang membuatkan kentut busuk?
J: Bau kentut yang terdiri dari sejumlah campuran gas hidrogen sulfida dan mercaptan. Lebih banyak pengambilan diet yang terdiri daripada sulfur, lebih banyak sulfida dan mercaptans akan dihasilkan oleh bakteria dalam perut dan lebih busuk bau kentut. Contoh: telur rebus. Kekacang akan menghasilkan kentut kurang busuk tetapi dalam jumlah yang besar.

S: Kenapa kentut menghasilkan bunyi?
J: Bunyi terhasil disebabkan getaran di pembukaan dubur. Kekuatan bunyi bergantung kepada kelajuan pelepasan gas dan keketatan otot di dubur. Bunyi kentut bukan terjadi disebabkan penggeleparan (flapping) pepipi punggung. Ini adalah suatu kesilapan.

S: Kenapa kentut yang busuk selalunya lebih panas dan senyap daripada kentut biasa?
J: Kebanyakkan kentut ialah dari hirupan udara yang terdiri dari nitrogen dan karbon dioksida. Oksigen pula diserap sebelum mencapai pembukaan dubur. Gas ini tidak berbau walaupun melalui bahagian yang kotor didalam perjalanannya ke pembukaan dubur. Ianya keluar dalam bentuk seperti bebola (bubbles) yang besar dalam suhu tubuh. Seseorang boleh mencapai bunyi yang baik (pitching tak lari) dengan cara ini. Suatu lagi ialah kentut yang dihasilkan oleh tindakan bakteria. Pembiakan dan proses penghadaman oleh bakteria menghasilkan haba dan pelbagai jenis gas tak enak. Bebola gas yang dihasilkan lebih kecil, panas dan mempunyai kandungan hasil proses tadi yang busuk yang lebih tinggi. Inilah yang dinamakan kentut yang nakal, panas, Silent-But-Deadly, jumlah yang terlalu kecil untuk menghasilkan bunyi tetapi mempunyai bau yang hebat.

S: Berapa kali seseorang itu kentut sehari?
J: Secara puratanya, seseorang boleh menghasilkan setengah liter gas kentut sehari yang dibahagikan kepada lebih kurang empat belas kentut sehari. Walaupun agak sukar untuk menyukat isipadu kentut yang dihasilkan, mengira bilangan kentut dalam sehari adalah lebih mudah.

S: Berapa lama tempoh yang diambil untuk kentut kita dihidu oleh orang lain?
J: Kentut tersebar bergantung kepada faktor atmosfera seperti kelembapan, suhu, kelajuan angin dan arahnya, berat molekul kentut itu dan jarak antara pengeluar dan penerima. Jika tidak dikesan dalam tempoh beberapa saat, ianya akan hilang ke persekitaran. Namun ianya terkecuali jika perlepasan dilakukan dalam ruang yang kecil dan tertutup seperti di dalam lif, kereta atau bilik yang kecil. Tempat-tempat ini menghalang penyerapan ke persekitaran dan akan kekal berbau untuk tempoh yang agak lama sehingga diserap oleh dinding-dinding. Kenapa ada sela masa 13-20 saat antara pelepasan dan pengesanan bau oleh hidung? Sebenarnya kentut berbau semenjak ianya keluar lagi, tetapi mengambil masa beberapa ketika untuk dihidu oleh pengentut itu sendiri. Jika kentut boleh bergerak dengan kelajuan bunyi, maka kita boleh bau pada masa yang sama kita kentut.

S: Adakah benar sesetengah orang tak pernah kentut?
J: Tidak benar selagi mereka hidup =P

Sumber: Cat Forum

Baik Buruk Diet Sesuka Hati

Tanya mana-mana wanita, semuanya pasti mengatakan tubuh yang langsing menambah daya tarikah pada diri mereka. Jesteru, mereka sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat kelihatan cantik dan langsing termasuklah mengamalkan diet. Ada yang mementingkan kesihatan diri selain daripada mahu dilihat langsing, tetapi membuat program diet sendiri mengikut kesukaan. Apa yang penting berat badan turun dan tubuh kekal langsing. Ikuti buruk baik diet sesuka hati begini.

1.Diet epal dan detoks.
Makan hanya epal manis (selalunya epal merah) selama 7 hari berturut-turut. Setiap kali makan dua hingga tiga biji dan dalam sehari menjadi sampai lima hingga enam biji. Selain epal, hanya minum air dan mengambil suplemen untuk detoksifikasi. Tujuannya untuk menjadikan tubuh lebih segar dan pencernaan lebih lancar. Seminggu boleh turun sehingga 2 kilogram(kg).

Fakta: Buah-buahan hanya mengandungi vitamin dan karbohidrat. Tidak ada protein dan lemak seperti yang diperlukan oleh tubuh badan untuk menjalankan fungsinya setiap hari.

Komen Pakar : Menurut pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penurunan berat badan yang sihat adalah 1 hingga 1.5 kg/minggu dengan pengurangan makanan sebanyak 500 kalori/hari. Dalam setiap penurunan berat badan, sebaik-baiknya kurangkan jumlah lemak di dalam badan. Pengambilan buah-buahan untuk menurunkan berat badan bukan hanya menyebabkan jumlah lemak di dalam tubuh menurun, tetapi juga kandungan protein otot dan jumlah cairan di dalam tubuh berkurang. Kehilangan air yang terlalu banyak dapat membahayakan ginjal. Bila berat badan kembali naik, kemungkinan lemak semakin meningkat. Sebenarnya tubuh kita mampu mendetoksifikasikan bahan-bahan beracun dan yang tidak diperlukan tubuh secara semulajadi. Proses detoksifikasi berlaku di hati. Jadi, pengambilan suplemen untuk detoksifikasi bukanlah satu keperluan.


2.Diet elak nasi.
Langsung tidak menyentuh nasi dan hanya sesekali makan roti atau mi, selebihnya makan sayur dan buah-buahan. Malah, makanan bergoreng, terus dielakkan. Minuman seperti kopi dan gula juga tiada di dalam menu seharian. Makan selepas jam 7 malam? Tidak sesekali!

Fakta: Makanan seperti nasi, roti dan mi semuanya mengandungi karbohidrat. Nasi yang berasal daripada beras merah sebenarnya lebih menyihatkan kerana ia bukan sahaja mengandungi karbohidrat tetapi juga kaya dengan protein dan serat.

Komen Pakar : Beras merah, kentang (dengan kulitnya), roti dari biji-bijian dan bijirin amat disarankan sebagai pengganti sumber karbohidrat. Karbohidrat yang mengandungi banyak serat dapat digunakan untuk mengendalikan kadar gula rendah, kadar lemak darah, dan juga berat badan. Jangan terus ‘bermusuh’ dengan nasi. Cara terbaik, kurangkan saja kuantitinya. Ikut pola pemakanan sihat mengikut piramid makanan Asia bermula seperti hasil beras, tepung dan bijiran, diikuti dengan sayur dan buah-buahan. Seterusnya protein haiwan dan tumbuhan seperti susu rendah lemak, daging tanpa lemak dan kekacang dan akhir sekali makanan yang paling sedikit diambil seperti lemak atau minyak dan gula.


3.Makan tiga sudu.
Berat badan mudah naik bagi sesetengah orang, jadi diet seperti ini sering diamalkan. Sayur-sayuran menjadi sahabat baik. Lauk kegemaraan seperti ikan atau dada ayam tanpa kulit. Biasanya, makan secara perlahan-lahan agar mudah rasa kenyang. Juga banyak minum air putih.

Fakta: Makan dengan perlahan memberi peluang kepada otak untuk mengirimkan signal sudah kenyang. Cara begini membantu menggelakkan anda daripada makan berlebihan.

Komen Pakar: Pola pemakanan yang sihat, lengkap dengan air, karbohidrat, protein, lemak dan serat. Namun, masih kurang pengambilan protein tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan sehingga kekurangan keperluan vitamin dan mineral. Cuba variasikan sumber protein dengan menambah pengambilan makanan seperti kekacang. Nutrien makanan harus seimbang kerana tubuh amat memerlukannya. Apatah lagi protein tumbuhan yang kaya dengan isoplavon sebagai antioksidan, fitestrogen sebagai sumber estrogen dari tumbuhan yang digunakan untuk meningkatkan kadar estrogen dalam tubuh dan fitesterol. Perhatikan juga cara memasak. Kurangkan menggoreng makanan. Makan tiga sudu sudah cukup kerana pengambilan sayur-sayuran sudah cukup banyak. Tambahan, sayur dan buah juga mengandungi karbohidrat yang tinggi serat.


Kelolaan: Khairun Nisa Ishak, Sumber : Majalah Mingguan wanita, Bil: 1286, 11-17 Julai 2008.

Sumber : Sabah.org
Jika ada sebarang masalah, boleh hubungi ZULAIKHA 012-2604959

Borang Tempahan Produk

Name:
Email Address:
No. Telefon / Contact No.
Alamat / Address
Nama Produk dan Kuantiti / List of product and quantity
Kaedah Pembayaran / Method of Payment

1. Harga produk tidak termasuk kos pos.Harga pos bergantung pada berat produk.

2. Penghantaran akan dibuat sehari selepas tarikh pembayaran.

3. Maklumat cara pembayaran akan diberi melalui emel selepas borang tempahan ini dihantar.

4. UNTUK MEMUDAHKAN LAGI URUSAN JUAL BELI, SILA ADD SAYA DI FACEBOOK..zukawaii at gmail dot com atau hubungi 012-2604959

 


This contact form was created by Freedback.